money.bgснимка: МЕТРОВърховният административен съд (ВАС) отмени рекордната глоба от 14,97 млн.

...
money.bgснимка: МЕТРОВърховният административен съд (ВАС) отмени рекордната глоба от 14,97 млн.
Коментари Харесай

Cъдът oтмeни peĸopднaтa глoбa oт 15 млн. лв., нaлoжeнa нa Meтpo oт KЗK

money.bg

фотография: МЕТРО

Върховният административен съд (ВАС) анулира рекордната санкция от 14,97 млн. лева, която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на " Метро Кеш енд Кери България "  след тъжба на " Лидл България ". Решението е дефинитивно.

Спорът сред двете вериги стартира при започване на предходната година, когато " Лидл " подаде тъжба против " Метро " за сравнителна реклама по смисъла на закона. Комисия за защита на конкуренцията се съгласи с изказванията на " Лидл " и постанови рекордната санкция.

В жалбата си " Лидл " се оплаква от рекламен клип на " Метро " с главен слоган " Не сменяй усета, смени магазина. При нас италианската седмица е през цялата година. Метро. Имаме го ". От веригата настояват, че " има ясна и даже директна идентификация на " Лидл ", която е реализирана посредством слагане на акцент върху мощно характерен от бизнес метода на " Лидл " при показване за продажба на избрана категория продукти - така наречен " тематични седмици ".

Според Върховен административен съд " тематичните седмици ", които " Лидл " организира от 2012 година, не са неповторими за компанията и не могат да бъдат считани за неин признак. Поради тази причина и съдът не счита, че в рекламните клипове на " Метро " има " дискредитираща или опетняваща информация и в тях не би могъл да бъде разпознат съперник, заради което те не могат да основат в потребителите отрицателна настройка по отношение на същия ".

В отбрана на тезата си Върховен административен съд ползва и броене на потребителските мнения в YouTube и Фейсбук, където клиповете на " Метро " са оповестени. Според тях, 18 394 гледания в YouTube " има единствено два потребителски коментара в посоката, твърдяна от " Лидл ". Във Фейсбук, където почитателите на компанията са 123 хиляди, има шест такива. " С оглед на това вярно първоинстаницонният съд е решил, че " тематичните седмици " сами по себе си не водят до индивидуализация на касационния жалбоподател " Лидл ", смятат от Върховен административен съд.

 

Цялата публикация ТУК

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР