Монети, изкопани от градина в Роуд Айлънд и на други

...
Монети, изкопани от градина в Роуд Айлънд и на други
Коментари Харесай

Древни монети могат да разрешат един от най-старите криминални случаи в историята

Монети, изкопани от градина в Роуд Айлънд и на други места в Нова Англия, Съединени американски щати, могат да оказват помощ за разплитането на един от най-старите престъпни случаи на планетата, заяви Асошиейтед прес.

Злодеят в историята е британският корсар Хенри Еври, трансформирал се в най-издирвания нарушител на света, плячкосал транспортен съд с мюсюлмански поклонници, връщащи се от Мека към Индия и изплъзнал се от гонене, представяйки се за търговец на плебеи.

" Това е новата история на едно съвсем съвършено закононарушение " , споделя Джим Бейли, фен историк и изследовател на съкровища с металодетектор, който намира първата непокътната арабска монета от седемнадесети век в морава в Мидълтаун. Древната монета, една от най-старите, откривани в Северна Америка, може да хвърли светлина върху мистерията по какъв начин пиратът капитан Хенри Еври е липсващ.

На 7 септември 1695 година пиратският транспортен съд " Фенси " под командването на Еври завладява кралския транспортен съд " Гандж-и-Сауаи " на индийския император Аурангзеб, един от най-могъщите хора на света по това време. На борда на кораба има освен поклонници, само че злато и сребро на стойност десетки милиони долари .

Според исторически извори пиратите на Еври изтезават и убиват мъжете на борда на кораба и изнасилват дамите, преди да избягат на Бахамските острови - тогавашен пиратски парадайс. Слуховете за закононарушенията им бързо се разчуват и британският крал Уилям Трети афишира огромна премия за главите им под натиска на Индия и могъщата компания " Източна Индия ".

" Ако пуснете търсене в Google за първото търсене в целия свят, незабавно ще ви излезе Еври. Всички са търсили него и хората му ", споделя Джим Бейли.

Досега историците знаят само, че Хенри Еври евентуално е плавал до Ирландия през 1696 година и оттова следите му се губят . Бейли отбелязва, че монетите, открити от него и други хора, са доказателство, че фамозният корсар е стигнал до американските колонии, където с екипажа си плащали с тези монети.

 Снимки: АР/БТА

Първата непокътната монета е изровена през 2014 година във плантация в Мидълтаун, привлякла любознанието на Бейли две години по-рано, откакто намира остарели колониални монети, тока от обувка от осемнадесети век и мускетни топки.

С помощта на детектор за метал той открива сребърна монета, за която в началото взема решение, че е испанска, само че след това вижда арабски текст, изсечен върху нея и пулсът му се форсира.

Изследване удостоверява, че екзотичната монета е изсечена през 1693 година в Йемен. Това незабавно повдига много въпроси , защото няма сведения американски колонизатори да са пътували към Близкия изток за търговия по това време.

След това и други иманяри изкопават още 15 арабски монети в същия регион - 10 в Масачузетс, три в Роуд Айлънд и две в Кънектикът. Една е открита и в Северна Каролина, където има сведения за престояване на някои от пиратите на Еври.

" Изглежда, че някои от екипажа му са съумели да се открият в Нова Англия и да се интегрират ", споделя Сара Спортман, археолог от Кънектикът, където е открита една от монетите през 2018 година " Било е нещо като скица за пране на пари ", добавя тя.

Макар през днешния ден да звучи немислимо, наподобява Хенри Еври е съумял да се укрие, представяйки се като търговец на плебеи - нововъзникваща специалност в Нова Англия в последното десетилетие на седемнадесети век. На път за Бахамските острови той даже спрял на френския остров Реюнион, с цел да вземе няколко чернокожи, които да служат за прикритие, споделя Бейли.

 Снимки: АР/БТА

Има неразбираеми сведения, че транспортен съд на име " Морско цвете ", употребен от пиратите, откакто изоставят " Фенси ", е плавал по източното крайбрежие и е дебаркирал с към четиридесет плебеи през 1696 година в Нюпорт, Роуд Айлънд, трансформирал се в главен център на търговията с плебеи в Северна Америка през осемнадесети век.

" Има богата документи със сведения от първа ръка, която сочи, че американските колонии са били оперативни бази за пирати ", споделя Джим Бейли, на 53 година, който има тапия по антропология от университета на Роуд Айлънд и е работил като помощник при археологически проучвания на пиратски транспортен съд край Кейп Код през 80-те години. Бейли, който работи за защитата на щатски затвор, е разгласил откритията си в списанието на Американското нумизматично сдружение.

Съдбата на пирата Хенри Еври е въодушевила романа " Враг на човечеството " на Стивън Джонсън от 2020 година, известната поредност игри на " Плейстейшън " " Uncharted ", едноименната й кино версия от " Сони Пикчърс " с присъединяване на Том Холанд, Марк Уолбърг и Антонио Бандерас, която би трябвало да излезе на екран при започване на 2022 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР