Мондиалът в цифри: Любопитните факти след груповата фаза в Катар.

...
Мондиалът в цифри: Любопитните факти след груповата фаза в Катар.
Коментари Харесай

Мондиалът в цифри: Любопитните факти след груповата фаза в Катар

Мондиалът в числа: Любопитните обстоятелства след груповата фаза в Катар. Груповата фаза на Мондиал 2022 завърши, a тя ни предложи изключителна драма в борбата за класиране напред, както и 120 страхотни гола, написа.

Вече са ясно имената на 16-те осминафиналиста, още през днешния ден започват борбите от елиминациите, а ето и някои от любопитените обстоятелства, която тази първа фаза остави зад себе си.
0  – Толкова са точките,
с които Катар приключи Мондиала. Това прави страната най-слабия хазаин в историята и единственият, който не е спечелил точка, единственият, който е вкарал единствено един гол, както и единственият, изгубил мача на откриването.
0:0  – Три нулеви ремита видяха
почитателите за първите девет мача на шампионата, което си бе цялостен антирекорд. До този миг най-зле бе ситуацията през 1982-а, където имаше три нулеви равенства за първите 12 дуела. В последна сметка общо 6 мача в групите приключи при този резултат.
2  – Само два червени картона
на играчи видяхме във всичките 48 мача от груповата фаза. Санкциониран бе вратарят на Уелс – Уейн Хенеси, а в последните минути на последния мач втори жълт картон за събличане на фланелката си изкара и Венсан Абубакар от Камерун. За последния сходен случай би трябвало да се върнем до 1966-а. Тогава в групите също има единствено един червен картон, получава го Рафаел Албрехт при нулевото тъждество сред Аржеината и Западна Германия.
4  – Четирима играчи участваха
на своя пети Мондиал в Катар. Това са Гилермо Очоа и Андрес Гуардадо от Мексико, както и двете суперзвезди на фубола – Лионел Меси от Аржетнина и Кристиано Роналдо от Португалия. Те се причислиха към други двама мексиканци – Антонио Карбахал и Рафа Маркес, както и към Лотар Матеус и Джанлуиджи Буфон, които също имат по пет Мондиала.
5  – Кристиано Роналдо стана единствения
футболист в историята, разписвал се на пет разнообразни Световни шампионати. Той вкара първия си гол на Мондиал през 2006-а против Иран от дузпа, а в Катар също от дузпа, само че против Гана, оформи този необикновен връх.

Снимка: Getty images
6  – Толкова следващи гола за родината си
на Мондиал вкара еквадорската звезда Енер Валенсия. Той се разписа на два пъти в мача на откриването, както и във вратата на Нидерландия за равенството 1:1. Към тези голове прибавяме и трите, които той вкара за Еквадор през 2014-а. Така той се причисли към играчи като Еузебио, Паоло Роси и Олег Саленко, които също имат шест поредни гола за тимовете си на Световно състезание.
– Представители на толкоз континента са
във етапа на елиминациите. На праткита все континент, на който се играе проведен футбол има отбор измежду най-хубавите 16, което е връх. Разбира се, конфедерациите обаче са пет, тъй като Австралия е на азиатската карта във футболно отношение.
6:2  – Англия разгроми Иран с този резултат,
а това се трансформира в най-резултатния мач от групите на Мондиал от 20 години насам. Тогава в мача сред Германия и Саудитска Арабия също паднаха осем попадения, всички във вратата на азиатския отбор.
7:0  – България може да си отдъхне,
тъй като към този момент не е забъркана в най-убедителната победа на Испания на огромен конгрес. До този миг оново 1:6 от Модниала през 1998-а оглавяваше класацията, само че се е разгромът на Ла Роха против Коста Рика.
120  – Толкова гола се вкараха
в груповата фаза на Мондиала, което го слага на пето място измежду общо седемте шампионата с по 32 отбора. Рекорд в това отношение е шампионата през 2014-а със 136 гола, а най-зле ситуацията бе в ЮАР през 2010-а със 100 гола.
19  – Толкова мача е изиграл Мануел Нойер
на Световни шампионати, с което се трансформира във вратар №1 по този индикатор. Предвид отпадането на Германия и неговата възраст, вероято и това ще си остане върхът му, с който той изпревари сънародника си Сеп Майер и бразилеца Клаудио Тафарел.
17 –  На 17 години и 355 дни Юсуфа Мококо
бе включен в състава на Германия за Мондиала и се превръна в най-младия състезател в Катар. Той даже записа няколко минути игра в мача против Япония, като това се случи три дни след 18-ия му рожден ден.
18  – На 18 години и 110 дни пък
Гави се трансформира в най-младия голмайстор в историята на Световните шампионати, разписвайки се при разгрома със 7:0 против Коста Рика.
40  – На тази възразст Алфредо Талавера
бе най-старият състезател на Мондиала в Катар. За мексиканския вратар това бе трети следващ шампионат на планетата, само че и в трите от тях той не записа нито минута игра, оставяйки на пейката за сметка на три години по-младия Гилермо Очоа.
17,7 %  – Точно толкоз бе притежанието
на топката от страна на Япония в мача против Испания, само че това не спря „ самураите “ от успеха. Те реализираха връх за тим, печелил мач на Мондиал с минимум притежание на топката. Ситуацията не бе доста по-различна 10 дни по-рано, когато с 27 % притежание японците победиха и Германия.
36  – Токова следващи мача без загуба
имаше тимът на Аржентина преди да загбуи шокиращо с 1:2 от Саудитска Арабия на старта на Мондиала. Меси и компания бяха единствено на един мач от равнене на върха на Италия, само че се провалиха в тази своя цел.
17  – Това е цифрата на следващи мачове
в груповата фаза на Мондиал, в която тимът на Баразилия не бе претърпявал проваляне – връх. За последно Селесао загуби мач от групата през 1998-а, с 1:2 от Норвегия, преди да отстъпи от Камерун и да постави завършек на рекордната серия.
44  – Толкова години изминaха от
последния случай, в който Мексико не съумя да премине груповата фаза на Световно състезание. За последно това се случи след три провали на Мондиала в Аржентиан през 1978-а, до момента в който цепя единствено по-лошата голова разлика от отбора на Полша, лиши „ ацтеките “ от опит да скапват проклятието на петия мач.
76  – Толкова на брой тимове
имат гол на Световно състезание. Последен в листата е този на Канада, който дочака историческия си момент предходната неделя, когато Алфонсо Дейвис откри резултата против Хърватия. Това бе първи гол за „ кленовите листа “ в петия им мач на Мондиал.
84  – Толкова години изминаха
от последния случай, в който Германия не завоюва първите си два мача на Мондиала. През 1938-а тимът на тръгналия да покорява света Трети Райх приключва наедно с Швейцария (1:1), а в преиграването „ кръстоносците “ печелят с 4:2. (Повече за тези изненади вижте ТУК).
24.11.2022  – На тази дата Иняки Уилямс
поведе офанзивата на Гана против Португалия, с което той и брат му Неко написаха историята. Те се трансфораха в първите стопроцентови братя, които играят за разнообразни отбори на Мондиал, откакто предната вечер Нико бе играл за Испания. Добре помним случая с Кевин и Джером Боатенг, които даже играха един против различен с екипите на Гана и Германия, само че двамата имат общ татко и разнообразни майки, като порастват надалеч един от различен.
01.12.2022  – На тази дата за първи път
в историята жена бе основен арбитър на мач от мъжкото Световно състезание по футбол. Това е Стефани Фрапар от Франция, която управлява пировата победа на Германия с 4:2 над Коста Рика.
300 000  – Толкова по непотвърдени данни са
били саудитските почитатели на Мондиала. Най-голямата численост от всички останали почитатели, което е обяснимо поради обстоятелството, че единствената сухоземна граница на Катар е точно със Саудитска Арабия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР