Моментът на зачеването, когато яйцеклетката бива оплодена от сперматозоида, е

...
Моментът на зачеването, когато яйцеклетката бива оплодена от сперматозоида, е
Коментари Харесай

Искрата на зачеването – яйцеклетката светва при оплождане


Моментът на зачеването , когато яйцеклетката бива оплодена от сперматозоида, е съпроводен от доста забавен феномен, който учените към този момент сполучливо са документирали. В момента на зачеването яйцеклетката отделя хиляди атоми от химичния детайл цинк , които основават дребни цинкови искри към мястото, където става контактът на сперматозоида с яйцеклетката. Феноменът се значи като „ искрата на зачеването “ и с помощта на напъните на учени от Северозападния университет в Илинойс, Съединени американски щати, към този момент можем да му се насладим образно.

Процесът е следен под микроскоп и по-рано при опождането на яйцеклетки от други бозайници, само че към този момент е онагледен и при индивида. Много забавна специфичност на този феномен е фактът, че някои яйцеклетки излъчват по - ярка искра сега на оплождането си, спрямо

други. Учените преглеждат това като директна индикация, че тези яйцеклетки е доста по-вероятно да дадат началото на здрав ембрион .

Разликата

в яркостта на искрата на оплождането при разнообразни човешки яйцеклетки се асоциира с особеното количесто цинкови атоми, които те складират. Микроскопските проучвания демонстрират, че някои яйцеклетки разполагат с по няколко хиляди клетъчни структури, в които може да съхраняват по няколко милиона цинкови атома. В момента на оплождане на айцеклетката и зачеването на нов живот тези атоми напущат женската полова клетка с развой, който под микроскоп прилича фойерверк.

Основният въпрос, трогателен учените, е за какво яйцеклетката отделя толкоз доста цинкови атоми при оплождането си. За момента се смята, че цинкът има основна роля за подкрепяне контакта със сперматозоида и за започване на ембриогенезата – процесът на образуване и развиване на ембриона.

Освен чисто образен феномен откриването на искрата на зачеването се явява и доста потребно средство за задачите на ембриологията и ин витро процедурите. Учените смятат, че посредством отичтане мощта на искрата при забременяване ще може да сортират най-качествените оплодени яйцеклетки, които да вграждат на дами, разчитащи на методите за асистирана репродукция .

Свързани публикации.. 5 ранни признака на сполучливо забременяване 0 Доколко зачеването е въпрос на елементарна математика? 0 Яйчниковият запас може би не отразява шанса за забременяване 0

Качествената яйцеклетка, вградена при ин витро процедура, значи и доста висок късмет за сполучливо развиване на ембриона и пълноценна бременност.

За момента учените не разполагат със прийом, който да им разрешава да сортират яйцеклетките на база на този им капацитет, само че откритието на американските учени може би ще разреши подобен прийом да бъде създаден доста скоро.

Искрата на зачеването е образен феномен , сравняван от учените с оркестрирана симфония. Процесът е сниман посредством профилирани флуоресцентни датчици и може да се види във видеото по-долу.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР