Моментът, който предизвиква най-голямата радост във футбола, е отбелязването на

...
Моментът, който предизвиква най-голямата радост във футбола, е отбелязването на
Коментари Харесай

Най-смущаващите празнувания на гол във футбола

Моментът, който провокира най-голямата наслада във футбола, е отбелязването на гол. Историята помни голям брой занимателни, странни, смущаващи, обидни и даже носещи тежки травми след себе си чествания на попадения.

Често органите, следящи за спазването на етиката и феърплея по стадионите, мъчно могат да дефинират кои чествания прекрачват моралната граница и заслужават санкции. В някои случаи даден привет добива публичност и води до наказване, различен път остава неусетен и без последици.

Представяме ви селекция на част от празненствата след гол, провокирали най-голямо отвращение в международния футбол.

Роби Фаулър (1999 г.)

Нападателят на " Ливърпул " изумява всички с насладата си, когато през април 1999 година отбелязва гол във вратата на градския противник " Евертън ". Бившият британски национал кляка до близката аутлиния и имитира смъркане на кокаин. Реакцията му идва като отговор на подигравките и подмятанията на почитателите на " Евертън ", че е наркоман.

Жерар Улие, който е управител на " Ливърпул " по това време, прави безразсъден опит да оправдае постъпката на своя състезател. Французинът декларира, че нападателят евентуално е имитирал по какъв начин яде тревата. В последна сметка Фаулър отнася съществено наказване - санкция от 32 000 паунда и наказването от четири мача.



Паоло ди Канио (2005 г.)

 Най-смущаващите чествания на гол във футбола (видео)
© Associated Press

Италианският нападател провокира голям скандал през 2005 година Като състезател на " Лацио " той отбелязва гол във вратата на " Ювентус ", след което неколкократно насочва нацистки привет към трибуните.

Отзвукът от жестовете му е огромен и даже президентът на ФИФА Сеп Блатер приканва за доживотно наказване. В последна сметка футболистът получава възбрана да играе в един мач и санкция от 10 000 евро.

" Аз съм фашист, не нацист ", афишира Ди Канио, който има татуировка на Бенито Мусолини на едната ръка. И прибавя: " Винаги чествам по този метод, тъй като по този начин се усещам като част от моите хора. "

Йоргос Катидис (2013 г.)

За разлика от Ди Канио Йоргос Катидис се сблъсква с много по-тежки последици, откакто взема решение да употребява поздрава с изпъната ръка, с цел да отпразнува попадение във вратата на " Верия ". Футболистът на АЕК, който по това време е единствено на 20 години, е осъден да пропусне оставащите четири мача на своя тим до края на сезона. По тежката глоба идва, когато гръцката федерация му постанова доживотна възбрана да играе за някой от националните тимове на страната и го глобява с 50 000 евро.

Въпреки че настойчиво твърди, че не е имал визия какво значи жестът, Катидис е освободен от АЕК след края на сезона. След този случай кариерата на един от най-обещаващите гръцки футболисти по това време потегля стремително надолу.



Пол Гаскойн (1998 г.)

Докато носи екип на " Рейнджърс ", Гаскойн си навлича гнева на почитателите на безконечния противник " Селтик " и... Ирландската републиканска войска. След като отбелязва във вратата на " детелините ", известният със скандалното си държание англичанин имитира свирене на флейта.

Това е отпратка към обичайния протестантски марш в Шотландия и задявка с почитателите на " Селтик ", които са известни като почитатели на католическата черква. Гаскойн получава санкция от 20 000 паунда от своя клуб и смъртни закани от ИРА.

 Най-смущаващите чествания на гол във футбола (видео)
© Associated Press

Никола Анелка (2013 г.)

Два дни преди края на 2013 година Анелка вкара вкара първите си два гола с екипа на " Уест бромич ", с цел да помогне на своя тим да завоюва точка при гостуването на " Уест хем " (3:3). В същото време той си навлече неприятности с реакцията си след първото попадение.

Французинът отпразнува гола с жест " кенеле ", станал известен около френския хуморист Дьодоне, прочут със своите антисемитски визии. Действието на Анелка провокира остро неодобрение, а тогавашният състезателен министър на Франция Валери Фурнейрон даже го разказа като " шокираща провокация ".

Футболната асоциация на Англия (ФА) санкции Анелка с 50 000 паунда и го наказа да не играе пет мача. " Уест бромич " извади нападателя от състава, до момента в който организира вътрешно следствие, а през март 2014 година се раздели с него.

 Най-смущаващите чествания на гол във футбола (видео)
© Associated Press

Кристиано Лукарели (2004 г.)

Италианският нападател има много емблематични чествания след гол. Може би най-скандалното от тях е през 2004 година, когато отбелязва третия гол за успеха с 3:1 против " Пиаченца ". Той смъква своята фланелка, слага я на терена и имитира полов акт.



Фабиан де ла Мора и Алберто Медина (2011 г.)

Двамата футболисти на " Чивас " (Гуадалахара) провокират остро отвращение в Мексико поради метода, по който отпразнуват попадение на Де ла Мора против " Естудиантес ". Голмайсторът имитира по какъв начин зарежда револвер и прострелва в челото своя съотборник.

В страна, където има по няколко десетки хиляди убийства на година, насладата им предстоящо не е призната по никакъв начин задушевно. Двамата са санкционирани с по 50 000 песос от своя клуб, след което сервират сърдечни извинения за своите дейности.



Наско Сираков (1993 г.)

На 4 април 1999 година " Левски " гостува на " Черноморец " в основен мач по пътя към купата в А група. След като в първия час игра сините не съумяват да стигнат до гол, почитателите стартират да наскърбяват и освиркват своите любимци. Няколко минути по-късно " Левски " повежда с гол на Велко Йотов, а Наско Сираков смъква гащите си и демонстрира задника си на гостуващата агитка. Сираков получава предизвестие от дисциплинарната комисия и е санкциониран с 5000 лв., което тогава се равнява на 300 $.

По-новата история на футбола също помни сходен случай. През 2014 година нападателят на втородивизионния португалски тим " Фреамунде " Дейли Гбале означи късен изравнителен гол против " Чавес ", след което сподели задника си на противниковите почитатели. Това незабавно му донесе пряк червен картон от основния арбитър.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР