Момчил Неков е магистър по политология от СУ Св. Климент

...
Момчил Неков е магистър по политология от СУ Св. Климент
Коментари Харесай

Момчил Неков: Не бива да има европейци второ качество

Момчил Неков е магистър по политология от СУ " Св. Климент Охридски " и по интернационалните стопански връзки в УНСС. Докторант към Философския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Член на Екологичен потенциал от 2014 година Член на Народно събрание на Българска социалистическа партия и секретар " Европейски политики " на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия. От 2010 до 2014 година е бил старши контрольор в Комисията за отбрана на персоналните данни. Владее британски и немски език.

- Г-н Неков, какво не успяхте да свършите през последните 4 години и за какво желаете нов мандат в Екологичен потенциал?

- Новият мандат ще ми помогне да продължа битката си за българското земеделие. Там има още доста работа, тъй като вредите, породени от ГЕРБ, са огромни. Трябва да върнем реномето му. Ако бъда определен още веднъж, ще направя всичко допустимо да бъда и в Комисията по околна среда. Темата визира всички ни и би трябвало да се задействаме, тъй като Земята е застрашена, а ситуацията се задълбочава с всеки минал ден, в който безсистемно хабим ресурсите й. Борбата ми с двойния стандарт ще продължи и на други фронтове. Това е съществена моя задача - да няма повече " второ качество европейци ".

- От кои ваши начинания досега сте удовлетворен, какво успяхте да постигнете?

- Трудно може в границите на едно изявление да се опише и изясни какво е свършено за толкоз доста време. И вие знаете какъв размер от работа може да свърши човек за 5 години, в случай че е деятелен и предприемчив. Сред най-важните неща, които са мой приоритет, е двойният стандарт при храните и борбата за премахването му. Аз бях специфичен докладчик на Комисията по земеделие по тематиката " Двоен стандарт " в Екологичен потенциал. Работата ми по казуса беше обвързвана с голям брой срещи с бизнеса и засегнатите страни както в България, по този начин и в Европейски Съюз. През януари предходната година внесох в Екологичен потенциал единно мнение по тематиката, то беше основно и бе признато с болшинство от Европейския парламент на 13 септември 2018 година През април финализирахме процедурата на общоевропейско равнище, сложихме завършек на двойното качество на артикули и услуги на единния европейски пазар. Това беше дългогодишна моя и на сътрудниците от Източна и Централна Европа идея. Оттук нататък са значими процедурите по използване на директивата у нас. Трябва да се уточни орган, който ще следи да няма продуктова дискриминация в България. Глобата за закононарушителите е с оптимален размер от най-малко 4% от годишния оборот на търговците, които правят такива практики.

През 2017 година проведох работна група " планински артикул ". Целта й бе да приготви законодателство и разпоредбите на въвеждане на термина " планински артикул ". Това означение ще подкрепи производители в Родопите, Пирин, Странджа и останалите планински региони да имат по-голяма видимост и по-лесно да доближават до потребителите, които ще получават артикули, създадени в неповторима среда и район. На 1 юни 2018 година внесох в министерството проектонаредба за термина. Производителите от планинските райони я чакат с неспокойствие, по тази причина се веселя, че единствено до няколко месеца този план ще стане действителност. Популярността му пораства в Европа, производителите у нас демонстрират жив интерес. Това е образец за въвеждане на положителни европейски практики не по обвързване или диктовка, а за помагане и отбрана на родните производители. Терминът е въведен в Австрия, Франция, Германия, Италия, Румъния, Словения и Чехия.

През 2017 година нашата политическа група на социалистите и демократите в Европейския парламент ме избра за докладчик по тематиката " Перспективи и провокации пред пчеларския бранш в Европейски Съюз ", защото интензивно не отстъпвам ползите на пчеларите. Крайно време е да променим модела, по който се възприема пчеларството у нас. Земеделието ни употребява от ден на ден пестициди, все по-малко култури се гледат. А пчелите са тези, които способстват да имаме редица плодове и зеленчуци на своята софра. Без отбрана и застраховане на тяхното развъждане родното земеделие е пред опасност. Направих редица законодателни оферти по какъв начин това да бъде променено в новата Обща селскостопанска политика. Миналата година Европейският парламент одобри Доклада за пчеларството, в който бяха включени ограничения за по-добро финансиране, за справяне с съществуването на подправен мед на пазара и с проблемите с етикетирането, както и за опазване на разнообразието от районни типове пчели. В този отчет, както и в признатия подобен за пестицидите предложих ограничения за оправянето с казуса с незаконните препарати, импорт от страни отвън Европейски Съюз, които въздействат върху смъртността и тровят пчелите.

През целия си мандат се борих за регламентиране на доброволчеството, организирах срещи и конгреси за положението му на европейско равнище. Търсех опциите и положителните практики, които предлага Европейски Съюз за регламентиране правата на доброволния труд. Изключително значимо е да се обърне внимание на обезпечаването на доброволеца, възобновяване на разноските му, застраховането му против акцидент, образованието и квалификацията и зачитането на заплатен отпуск и трудов стаж за времето на осъществяване на доброволческата активност, както и формалното признание на статута на европейски доброволец. Все още в България няма закон за доброволчеството.

Организирах доста събития и начинания в областта на културата. По моя поръчка известният ваятел Борис Борисов създаде статуя на кан Тервел, която представихме в Екологичен потенциал. Подарих я на българското учебно заведение в Брюксел в годината, в която отбелязахме 1300 години от успеха му над арабската войска, имаше и публична гала в Европейския парламент. Направата й беше мое предизборно заричане като знак на това по какъв начин би трябвало да възпитаваме децата си, по какъв начин би трябвало да пазим културата си. Почитането на паметта на великите българи е наша грижа като общество - децата на България, които са в чужбина, не би трябвало да не помнят от кое място са техните корени.

През мандата работих по разнообразни тематики като младежка тактика, нелоялните търговски практики по отношение на потребителите и производителите, фейсбук сигурност; " Еразъм ", преустановяване сезонната промяна на времето, отбрана на българските ползи в комерсиалното съглашение със Съединени американски щати, авторско право, възбрана на еднократните пластмасови произведения, нездравословно онлайн наличие, битка против навлизането и потреблението на генетично модифицираните организми, визовият режим за българските жители, натрапен от Съединени американски щати, модернизиране на образованието; съветското ембарго в земеделието, биопроизводство.

- И този път най-коментираната част от Изборния кодекс бе обозначаването на преференцията, успяхте ли да избягате от сянката на " Любимец 15 "?

- От своя позиция считам, че да. През целия си мандат обикалях страната и имах директен контакт с хората. Те ме познават със свършената работа, с отношението към тях. Смятам, че няма сходен фатализъм.

- Кои са главните цели, които би трябвало да отстояват новите български евродепутати?

- Трябва да бъдат в областта на земеделието и опазването на околната среда. Земеделието е извънредно значимо за България. Били сме страна с процъфтяващо селско стопанство, а в този момент парите за земеделие отиват в съмнителни структури и за персонални облаги. Борбата против " Европа на две скорости " би трябвало да продължи и в идващия Екологичен потенциал, няма по какъв начин да се заблуждаваме, че този проблем не съществува.

- Защо гласоподавателите би трябвало да предпочетат листата на Българска социалистическа партия?

- Листата ни е единствената, определена посредством вътрешнопартиен либерален избор. Всички в нея споделяме визията на партията. Българска социалистическа партия е единствената опция на този разпад на България в честен, стопански и обществен аспект.

- Справедлива ли е Европа към България и какво може да създадем, с цел да го реализираме?

- Европа - това сме всички ние, в наши ръце е посредством политиките, които ще предложим и ще слагаме на дневен ред, да я създадем обективна и идентична за всички.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР