Момчетата от Никел, новият роман на чернокожия американски писател Колсън

...
Коментари Харесай

Книга: Колсън Уайтхед - "Момчетата от "Никел"

" Момчетата от " Никел ", новият разказ на чернокожия американски публицист Колсън Уайтхед, няма и 300 страници, само че цялата му прочувствена тежест е непосредствено хвърлена върху читателя още в предговора ( " Тук нямаше бели кръстове, нямаше имена. Само кости, които чакаше някой да ги откри. " ). Талантът на създателя да основава пълнокръвни облици накратко проличава във всяка глава.

Книгата споделя за поправителното учебно заведение " Никел " в Талахаси, Флорида, което вместо ходило към реинтеграция в обществото се оказва пъкъл за младежите, попаднали в него през 60-те години на ХХ век. Училището има действителен първообраз - през 2011 година сходна институция във Флорида е затворена след намирането на 55 тела, заровени в двора. Главният персонаж Елуд Къртис, чийто саундтрак към формиращите му години са плочите с речи на Мартин Лутър Кинг, направлява живота си сред опитите да не помни травматичните години и това да одобри случилото се в " Никел ", където е изпратен, откакто стопира открадната кола.

Истинската природа на мястото става очевидна последователно: малко по малко идеализмът на Елуд, че ще се избави поради отличните си оценки и държание до момента, се изпарява, а връзката с действителността постоянно идва от първото момче, с което се сприятелява - Джак Търнър. Йерархията вътре не е единствено сред възпитатели и всички останали, само че и сред самите провинени.

Колсън Уайтхед приема избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати през 2016 година като повод да напише книга, която да се опита да обхване несъгласията в американското общество. " Това е нашата алтернатива като човешки същества: по какъв начин реализираме мир сред нашата оптимистична и песимистична природа? Как живеем с дребните ежедневните разочарования, които ни преследват през целия ни път? Не знам повече от който и да е, само че за героите в романа казусът е по какъв начин може да завърнеш към себе си след злополука, трансформирала живота ти ", споделя Уайтхед пред Vanity Fair.

Това е вторият преведен на български разказ на Уайтхед след извънредно добре признатият, който на 14 май излиза като сериал в Amazon Prime.
Кадър от акомодацията на " Подземната желеница ", предходния необятно коментиран разказ на Колсън Уайтхед
С появяването на " Момчетата от " Никел " Уайтхед затвърди позицията си на един от най-важните създатели в актуалната литература. След " Подземната железница " новият му разказ също взе " Пулицър " и по този начин Уайтхед се трансформира в един от дребното писатели, завоювали оценката два пъти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР