Момче с аутизъм спечели две престижни класации в церемонията за

...
Момче с аутизъм спечели две престижни класации в церемонията за
Коментари Харесай

Момче с аутизъм с награди в церемонията спортист на Пазарджик за 2022 г.

Момче с аутизъм завоюва две влиятелни ранглисти в церемонията за състезател на Пазарджик за 2022 година. 18-годишният Емил Кондев зае 5-ото място в генералното класиране наедно с останалите спортисти. Той обаче си потегли с още една премия - тази на публиката, която го класира преди всичко в онлайн анкета за най-хубав състезател.

Постоянна терапия с психолог и логопед в композиция със спорт е пътят, който трансформира Емил Кондев от дете със специфични просветителни потребности, в европейски първенец по плуване, а достижението му дава квота за присъединяване на идните Спешъл Олимпикс в Берлин тази година.

Тодор Попов - кмет на Пазарджик: " Благодарение на водата и на верния метод, от треньора, от фамилията, от неговата майка, с която също доста се гордеем, тъй като тя не се отхвърли, специфична жена е и тя, Емил стигна до там да стане европейски първенец по плуване. Вижте какво нещо е живота, и когато се работи вярно, и когато попаднеш на подобаващите хора и получиш поддръжка, можеш да стигнеш звездите. Браво, Емко, гордеем се с теб доста ".

Пътят на Емо и неговите родители е сложен, само че те желаят да покажат, че да имаш дете с такава диагноза не е присъда. В това ни твърди неговата майка, която е психолог, занимаващ се с деца от аутистичния набор.

Лилия Кондева - детски психолог и майка на Емил Кондев: " Аз бях щастлива и съм щастлива, че към мен има такива хора, и аз видях детето си. И в случай че не знаеш, че той има увреждане не можеш да схванеш, че има такова. Единствената разлика, че спортистите можеха да излязат и да приказват от свое име, а вместо Емил приказва татко му. Така, че Емил заставам на сцената дружно с деца в норма, за мен смятам, че това е най-голямото мое достижение, на треньорите, на общината, на всички, които са съпричастни с това ние в действителност да интегрираме децата с проблем в развиването ".

Преди 8 години с Емо стартира интензивна работа младият експерт по адаптивно плуване Петър Георгиев.

Петър Георгиев - треньор по адаптивно плуване Семеен кодекс " Шампион ": " 8 години, ей по този начин минаха. Не знам. На мен ми беше доста огромно премеждие от самото начало. Много неща учихме един от различен. Общо взето дружно пораснахме, по този начин да се каже. Не е елементарно, само че пък е доста занимателно. Не знам, аз се пробвам да погледна на нещата постоянно от не какъв брой е мъчно и не какъв брой трудности има по пътя, а се концентрирам върху някаква далечна цел и виждам, даже всякога, да няма някакъв съответен триумф, виждам на там да ги повеждам ".

Майката на Емо споделя, че още първоначално е забелязала проблемите с Емо. За това не губи време и стартира дейна терапия с детето. За това и скъпият ѝ съвет към родителите е да следят детето си, и в случай че виждат даже и дребен недостиг в държанието му, неотложно да се извърнат към експерт. Нека не се опасяват и срамят, тъй като единствено по този начин може да се трансформират и публичните настройки към децата с дефицити.

Лилия Кондева - детски психолог и майка на Емил Кондев: " Отидете на всички места. Започнете и се научете да обичате детето си. Такова, каквото и да е. Каквото го имате, такова ще го обичате. И в случай че го обичате, в случай че положите старания, ще видите, а колкото по-рано се обърнете към експерт, толкоз повече късмет има към 7 години вашето дете да отиде на учебно заведение и да има късмет да се интегрира. Без значение по какъв начин се споделя кораба - Беда или Победа, никакво значение няма. От теб зависи на края по какъв начин този транспортен съд ще изплува ".

Репортер: Мария Павлова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР