Молдова очаква от българското правителство подкрепа и още инвестиции за

...
Молдова очаква от българското правителство подкрепа и още инвестиции за
Коментари Харесай

Молдова очаква страната ни да инвестира в развитието на българската общност там

Молдова чака от българското държавно управление поддръжка и още вложения за  повишаване качеството на образованието и възстановяване на обществената и икономическата обстановка за българската общественост там.

Това съобщи заместител министър-председателят по въпросите на европейската интеграция Юрие Лянка , който е на посещаване у нас, след срещата си с министъра на външните работи Екатерина Захариева.   

Юрие Лянка, чиято майка е българка акцентира, че в полза на двете страни е българската общественост в Молдова да бъде още по-добре интегрирана и образована . Той означи, че с цел да се случи това е значимо да се работи за нейната съгласуваност.   

" Дискутирахме в елементи по какъв начин можем да подобрим социално-икономическата, а също и просветителната обстановка в Тараклия и освен там, защото има селища и отвън района с многочислено българско население. И в столицата има колеж, където образованието се организира и на български език ", уточни Лянка.

По негови думи в Кишинев живеят минимум 10 хиляди етнически българи , които са дейни в бизнеса, образованието и други сфери.

" Обсъдихме по какъв начин да получим поддръжка от България, защото това е единственият метод да подобрим образованието по български език в детските градини, учебните заведения и университетите. Говорихме в елементи по какъв начин да осигурим по-високо качество на образовението в Тараклийския университет, който е неповторимо висше образователно заведение освен в Молдова, само че и района с това, че малцинство може да получава подобен вид образование ", сподели още Юрие Лянка.

Той акцентира, че задачата е в Тараклийския университет да бъде атрактивен освен за българи от Молдова, само че и за бесарабските българи от Украйна , от региона на Одеса.

" Помолих българското държавно управление да изследва опциите да се компютъризират учебните заведения в Тараклия , защото компютрите не са задоволителни. Ще имаме потребност и от учители по информатика. Имаме потребност от вложения от България, с цел да подобрим обстановката в Тараклия ", разяснява Лянка.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР