Молдова, Грузия и Украйна получават милиарди долари от Европейския съюз,

...
Молдова, Грузия и Украйна получават милиарди долари от Европейския съюз,
Коментари Харесай

Олигарсите, които спъват развитието на демокрацията в Източна Европа

Молдова, Грузия и Украйна получават милиарди долари от Европейския съюз, Съединени американски щати и Международния валутен фонд (МВФ), а най-големият донор за трите страни са точно Щатите. Насочваните към тях средства са предопределени за поддръжка на антикорупционните промени, а от държавните управления им се чака да реализират напредък в тази посока, с цел да продължат да получават тази финансова поддръжка.

Грузия е страната, която получава най-сериозна финансова помощ от Съединени американски щати като сума на глава от популацията. МВФ отпусна на Украйна близо 13 милиарда $, а Вашингтон към 2 милиарда $ под формата на непосредствено финансиране.

В същото време тези страни са отчасти окупирани от Русия и техният нападателен комшия постоянно е упрекван за неуспеха на демократичното развиване в тях, показва в собствен коментар за The Washington Post Михаил Саакашвили, който е президент на Грузия сред 2004 и 2013 година.

" Вместо да се опълчват на това, елитите в Молдова, Грузия и Украйна правят работа на Путин. Това може би наподобява изненадващо, защото трите държавни управления са видимо прозападни. Те са част от Източното партньорство на Европейски Съюз и вземат участие в задачите на НАТО. Освен това гласоподавателите в тези страни поддържат прозрачността, демокрацията и по-близките връзки със Запада ", показва той.

" Ето за какво подкрепяните от местите олигарси партии са деликатни и се придържат към " евроатлантическата интеграция ", макар че не съумяват да изпълнят нужните промени за постигането на тази цел ", добавя Саакашвили.

В своя коментар създателят показва, че към момента и в трите страни властта е мощно обвързана с имената на локалните олигарси, а някои от тях даже директно вземат участие в ръководството им.

" Молдова е учебникарски образец за това. Петролният и банков магнат Владимир Плахотнюк управлява и финансира втората най-голяма политическа мощ в страната и е построил съюзи с останалите партии, с цел да успее да консолидира властта. В допълнение Плахотнюк упражнява цялостен надзор върху Народното събрание, правоприлагащите органи и съдилищата и няма интерес да бъде на по-висока служба ", споделя Михаил Саакашвили.

Той прави съпоставяне сред това, че Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в страната е едвам 3226 $, а благосъстоянието на Владимир Плахотнюк се пресмята на 3 милиарда $. " Това го прави милиони пъти по-богат от междинния молдовец ", обобщава създателят.

Саакашвили споделя, че Грузия си има " своя Плахотнюк " - Бидзина Иванишвили, който е водач на ръководещата партия. " За него се знае, че има чисто благосъстояние от 4,9 милиарда $, което се равнява на близо една трета от Брутният вътрешен продукт на страната ", показва той.

" Иваанишвили възприема своята партия като една инвестиция и той търси рентабилност от нея. Оказвайки импровизирано надзор върху обществените институции, олигархът монополизира стопанската система на Грузия. Наскоро Transparency International уточни страната като образец за " превзета от страната ", добавя създателят.

За Украйна, която е по-голяма от останалите две страни, той разяснява, че там върху властта въздействат няколко олигарси.

" Най-богатият е Ринат Ахметов, магнат в производството на стомана, чиито заводи поддържат подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Донбас в Източна Украйна. Ахметов има греховен съюз с украинският президент, доближен на милиардера. Порошенко, който е тясно обвързван с капиталова компания с дял в енергийната компания на Ахметов, назначава членовете на регулатора, който дефинира цените на електрическата енергия ", изяснява Саакашвили.

Той прибавя, че с въвеждането на дотации за фирмите в промишлеността през 2016 година най-големите печеливши се оказват компаниите, свързани с Ахметов и със самия Порошенко.

По неговите думи решението в битката с корупцията няма да бъде единствено със санкциониране на някои политици. " Олигарсите също би трябвало да бъдат глобени. Плахотнюк, Иванишвили и Ахметов не са лигитимни предприемачи, те употребяват като дъщерни сдружения и са в ролята на акционери на личните си държавни управления ", споделя създателят.

" Само строшаването на захватката на олигарсите може да се изградят мощни демокрации, което да помогне на хората в Грузия, Украйна и Молдова да преборят путинизма ", заключва той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР