Можете ли да отглеждате сладките, малки чинчили с други домашни

...
Можете ли да отглеждате сладките, малки чинчили с други домашни
Коментари Харесай

С какви животни могат да живеят чинчилите?

Можете ли да отглеждате сладките, дребни чинчили с други домашни любимци? Отговорът е: и да, и не. Всъщност е допустимо чинчилите да съжителстват с други животни, само че не е целесъобразно. И повода е доста елементарна – другите домашни животни могат да атакуван или да изплашен вашата чинчила.

Ако въпреки всичко нямате различен избор и би трябвало да отглеждате чинчила с друго животно, най-добре е да ги държите в обособени стаи. Не им позволявайте да играят дружно.

Избягвайте директен или заобиколен контакт, с цел да ограничите разпространяването на бълхи, червеи и кърлежи.

Котки и кучета

Колкото и да обичаме нашите кучета, котки или домашни порчета, би трябвало да сме наясно с тяхната хищническа природа. Дори фамилното куче да наподобява незаинтересовано и апатично, това не значи, че то няма да навреди на вашата чинчила. Котката ви също има инстинкта да преследва дребните животни като хамстери и морски свинчета.

Има доста случаи, при които домашни любимци живеят дружно от години и по-късно, единствено за един ден всичко се прекатурва – стартират да се бият, атакуват и хапят.

Инцидентите с чинчили и хищни домашни любимци рядко приключват добре.

 Съжителство на чинчилите с други животни

Разбират ли са чинчилите с хамстери и мишки?

Да. Хамстерите и мишките са дребни и не заплашват чинчилите. Единственият проблем е, миризмата, която чинчилата ще усети, в случай че живее в същата стая с мишката. Хамстерите са обществени животни, които се схващат добре с чинчилите.

Чинчилите схващат ли се с морски свинчета?

Чинчилите и морските свинчета са тясно свързани, защото и двата типа произлизат от Южна Америка, само че не можете да ги държите в една и съща клетка.

Добре ли се схващат чинчилите с плъховете?

Да, само че още веднъж внимавайте за мощната миризма. Чинчилите имат мощно подушване и в случай че им мирише на други домашни любимци, те няма да се усещат сигурни, даже в случай че другите домашни любимци не са хищници.

Чинчилите с други чинчили?

 Двойка чинчили

Чинчилите живеят най-добре, когато са в дребни групи, в идеалния случай двойки, макар че могат да живеят и сами. В дивата природа чинчили живеят в колонии до 100 представители от тип. Те са мощно обществени същества, тъй че е добре да ги отглеждате в групи. Можете да ги държите в еднополови групи или в двойка мъжка-женска.

Разбират ли се чинчилите със зайци?

Зайците не са тъкмо гризачи. Но защото са дребни животни, те също се смятат за подобаващи домашни животни, които могат да се отглеждат дружно с чинчила. И зайците, и чинчилите нормално са в ролята на плячка, тъй че нито един от тях няма да се почувства заплашен от другия.

Това е най-основното по отношение на съжителството на чинчила и друго животно. Съветваме ви да осигурите обособена къщурка при развъждане на чинчила, тъй че вашият питомец да е спокоен и благополучен.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР