Може ли назначението на новия генерален секретар на Европейската комисия

...
Може ли назначението на новия генерален секретар на Европейската комисия
Коментари Харесай

Измерения на случая Зелмайер, предизвикал политическа буря в Брюксел

Може ли назначението на новия общоприет секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер да докара до рухването на комисията " Юнкер "? През април Комисията по бюджет и финанси към Eвропейския парламент ще оповести заключенията си по този случай. Решението тя да се заеме с инспекцията на събитията към назначението на някогашния началник на кабинета на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер бе взето на пленарното съвещание в Страсбург тази седмица.
Историята с назначението на ръководителя на кабинета на Юнкер за общоприет секретар на Комисията резонира необятно и в Брюксел, и в Страсбург. Журналистът, разровил се в тази история, е Жан Катремер, дълготраен сътрудник на вестник „ Либерасион “ в белгийската столица, който напипа и историята с фиктивните работни места в Еврокомисията през 1998 година, довела до оставката на Комисията " Сантер " година по-късно. 

" Имаше клюки и в Брюксел, и в други европейски столици за упоритостите на Мартин Зелмайер. Нека си напомним, че той направи много за това Юнкер да оглави листата на Европейската национална партия през 2104-та година. Именно той наложи това, след това направи акцията му и стана началник на кабинета му ", стимулира интереса си към този сюжет Жан Катремер. Той твърди, че Зелмайер е толкоз авторитетен, че даже е избрал наследника на Юнкер на поста ръководител на комисията - евентуално основният договарящ по Брекзит Мишел Барние, с вярата, че ще резервира поста си на началник на кабинета и в идната комисия. 

Според Катремер, рангът на Зелмайер на шеф не му е давал опция той да се кандидатира за общоприет секретар на Комисията. За поста на заместник-генерален секретар, който е бил разгласен през януари, има доста прецизна процедура, е безапелационен Катремер. Кандидатите би трябвало да са минимум 10, измежду които наложително да има най-малко 1 жена. Журналистът обаче открива, че е имало единствено двама претенденти - Зелмайер и неговата заместничка Клара Мартинез, като тя отдръпва кандидатурата си малко преди края от този стадий на процедурата. Така Зелмайер се оказва единственият претендент, а по-късно е назначен със скоростта на светлината след колегиума на комисарите:

" При подобен бюрократичен пуч, една комисия, която се дефинира политическа, каквато я наричаше Жан-Клод Юнкер, внезапно става най-технократската в историята! В прочут смисъл, Мартин Зелмайер към този момент става неин ръководител и можем да приказваме не за комисията " Юнкер ", а за комисията " Зелмайер "! Защото, с изключение на общоприет секретар, той остава и началник на кабинета на Юнкер, откакто самият той идва да го показа и декларира, че той ще ръководи. Горе-долу се случва това, което става след гибелта на Ленин в Съветския съюз, когато властта поема един общоприет секретар на име Сталин ".

Наследницата на Зелмайер на поста - Клара Мартинез като някогашна негова заместничка ще продължи да работи съгласно неговата воля, акцентира кореспондентът на " Либерасион " и добави, че " нейният началник става супер началник и тя няма да може да му отхвърля нищо “.

Случаят " Зелмайер " сплоти за първи път евродепутати от всички политически сили - думите са на водача на Алианса на демократите и либералите за Европа Ги Верховстад  по време на пленарното съвещание на Европейския парламент в Страсбург тази седмица.  На процедура не се чу нито един глас, който да поддържа процедурата по назначението на генералния секретар. Перванш Берез от групата на европейските социалисти разяснява:

" Мисля, че тази история бе оркестрирана доста неприятно от ръководителя на Комисията Жан-Клод Юнкер. При това го направи година преди края на мандата на тази комисия, а еврофобите се подхранват тъкмо от такива отклонения. Това е в несъгласие с духа и буквата на европейските правила, върху които е построен статутът на европейските чиновници. "

" Мисля, че това е доста необичайно - на господин Зелмайер бе обезпечена политическа работа. Това е доста необичайно за един служител - да бъде избутан на политическата сцена по този метод ", отчита Дейвид Кобърн от групата на „ Европа на свободата и директната народна власт “.

Още отзиви по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР