Може да е само игра, но за Методи Шуманов това

...
Може да е само игра, но за Методи Шуманов това
Коментари Харесай

Игра на тронове: Ла Лига vs Висша лига

Може да е единствено игра, само че за Методи Шуманов това е най-великата игра. Авторът написа за футбол, football и fußball, в това число и по страниците на " Гардиън ", FourFourTwo и 11Freunde. Тази година е част от магистърската стратегия " Спортен маркетинг " към университета на " Реал " Мадрид, даваща извънреден достъп до кухнята на един от най-богатите клубове в света...

" Най-големият ми боязън е британската Висша лига да не се трансформира в НБА на футбола ". Тези думи принадлежат на президента на испанската Професионална футболна лига Хавиер Тебас, който е захласнат от мисълта за финансовото превъзходство на Премиършип. Още от момента, в който поема властта в Ла Лига напролет на 2013 година, той се прицелва в трона на британските си сътрудници. Преди да го изкачи до върха обаче, шефът на испанския футбол би трябвало безусловно да го оттласне от дъното.

Когато Тебас встъпва в служба, Примера дивисион е на прага на стопански колапс. Дълговете на клубовете възлизат на 650 млн. евро, а приходите от телевизионни права са към 830 млн. Стратегията на Тебас се основава на два основни съставния елемент – финансов феърплей, сходен на този на УЕФА, само че налаган и спазван от Ла Лига, и групова договорка за телевизионно лъчение на мачовете.

Представители на Лигата стартират да наблюдават всяко евро, изхарчено от клубовете. На тимовете е разрешено да влагат единствено това, което авансово са проработили, като също така са длъжни всеки сезон да погасяват най-належащите си отговорности. Ако салдото е отрицателен, глобите са безкомпромисни. Така да вземем за пример през лятото на 2015 година „ Елче “ е изхвърлен от елита на Испания, въпреки че приключва на 13-о място, поради неплатени налози. Постепенно задълженията на клубовете понижават и през днешния ден те към този момент са 100 млн. евро, или 6 пъти по-малко спрямо началото на ерата “Тебас”. Прогнозите за 2020 година са груповите отговорности да бъдат към 50 млн. евро.

Колкото до телевизионните права, чака се през март Ла Лига да подписа нова договорка, която да е на стойност 2,3 милиарда евро. Макар и рекордна за испанските стандарти, сумата е надалеч от сегашния галактически контракт на британската Висша лига, възлизащ на 5,6 милиарда евро. Заради него тимове като „ Саутхемптън “ и „ Евертън “ имат същите телевизионни доходи като „ Реал “ Мадрид и „ Барселона “ – 140 млн. евро.

Засега неспособни да се преборят с тоталната доминация на Премиършип на този фронт, Тебас и екипът му насочват фокуса си върху други евентуални източници на доходи. Една от основните цели е Китай. От две години по гледище на президента на най-многолюдната страна в света - Си Цзинпин, футболът е формален предмет за проучване в локалните учебни заведения. Тази концепция е част от огромната тактика на азиатската страна за световно футболно превъзходство. Китай възнамерява да се кандидатира за хазаин на международното през 2030 година, което след това... да завоюва. А шефовете на Ла Лига вършат всичко допустимо да са основен състезател в локалната футболна гражданска война, като обезпечават квалифицирани испански треньори за китайските учебни заведения. По този метод – наред с обезпечените солидни доходи – известността на иберийския футбол пораства с всеки минал ден.

Друг пазар, на който управлението на Ла Лига е съсредоточило напъните си, са обществените мрежи. Испанското състезание е спортната лига с най-вече почитатели във Facebook, Туитър и Инстаграм в международен мащаб – към 1,6 милиарда души публика. За съпоставяне – Висшата лига е с към милиард, а НБА – 715 млн. А в устрема си да се трансформира в най-хубавия онлайн артикул на планетата Ла Лига си партнира с софтуерния колос „ Майкрософт “.

Наред с цифровата тактика испанските футболни завоеватели отварят и свои офиси из целия свят. Днес такива към този момент има в осем разнообразни страни, измежду които са Съединени американски щати, Дубай, Китай, Индия, Нигерия и Сингапур. За да бъде допустимо най-привлекателен имиджът им, те постоянно са посещавани от формалните посланици на Ла Лига – плеада от някогашни футболни величия. Карлес Пуйол, Шави, Фернандо Мориентес, Гайска Мендиета и Кристиан Карембьо са единствено част от звездите, които дружно с Хавиер Тебас са призвани да върнат испанския клубен футбол на върха.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР