Може би най-голямата новина в корпоративния свят през тази седмица

...
Може би най-голямата новина в корпоративния свят през тази седмица
Коментари Харесай

Анди Джаси - какво трябва да знаете за наследника на Джеф Безос в Amazon?

Може би най-голямата вест в корпоративния свят през тази седмица е идното слизане на Джеф Безос от поста на основен изпълнителен шеф на международния водач в онлайн търговията Amazon. Редица медии побързаха да заявят, че с това идва нова епоха в развиването на компанията, а този път тя ще бъде ръководена от Анди Джаси - лицето зад най-доходоносната дивизия на колоса.

Въпреки че в софтуерния свят Джаси е емблематично име, отвън него и още повече отвън Щатите за него не се знае доста. От Forbes и Business Insider описват за най-важните неща, свързани с кариерата и живота на наследника на Безос.

Към днешна дата Анди Джаси е индивидът, който оглавява подразделението за облачни услуги Amazon Web Services (AWS). То е генерирало към 67% от оперативната облага на компанията през последното тримесечие вследствие на взрив в търсенето на такива услуги по време на пандемията.

Под неговото управление AWS се трансформира в същински водач в облачната промишленост, изчислявана на 100 милиарда $, като тя съумя да изпревари съперниците си Гугъл Microsoft и да притегли огромни клиенти, като Zoom.
 27 години след началото: Джеф Безос напуща директорския пост в Amazon
27 години след началото: Джеф Безос напуща директорския пост в Amazon

Това странствуване стартира преди 27 години. Amazon беше единствено концепция, която нямаше име, написа той в писмо до чиновниците си

Анди Джаси е част от екипа на Amazon съвсем толкоз дълго, колкото и самия Безос. Компанията е учредена през 1995 година, а той стартира да работи за нея 2 години по-късно. Джаси в началото е механически помощник на Безос, а по-късно му оказва помощ да основе AWS.

За милиардера той се трансформира в един от най-приближените съветници и взе участие във вземането на значими решения, като прекъсването на достъпа на обществената мрежа Parler до сървърите си неотдавна. Действие, което беше посрещнато с доста рецензии в Съединени американски щати и зад Океана.

Като такава значима фигура за компанията, Анди Джаси е един от най-високо платените мениджъри там. През последните три години той е получил над 20 милиона $. Само през 2016 година възнаграждението му с всички бонуси и други активи надвишава 36 милиона $. През същата година самият Джеф Безос получава заплата от към 1,7 милиона $.

Анди Джаси е имал оферти да оглави други огромни софтуерни компании през годините. Бившият основен изпълнителен шеф на Microsoft му е предложил да го замести след отдръпването му, настояват източници на Business Insider. Също по този начин има изказвания, че Джаси е бил премислян за правоприемник на Травис Каланик в Uber през 2017 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР