Моите съболезнования към близките на убитото детенце от село Сотиря,

...
Моите съболезнования към близките на убитото детенце от село Сотиря,
Коментари Харесай

Прехвърлят вината за смъртта на детето от Сотиря на лекарите, смята шефът на Пирогов

Моите съболезнования към околните на убитото детенце от село Сотиря, само че някак си прехвърлянето на фокуса върху лекарския екип не е вярно. Така изпълнителният шеф на " Пирогов " проф. Асен Балтов разяснява пред БТВ обвиняванията от страна на фамилията на убитото момиченце, че лекарският екип не се е намесил съответно.

По думите му става въпрос за едно тежко закононарушение, а виновността се пробва да се трансферира върху лекарския екип. Проф. Балтов не може да каже дали лекарят е бил задоволително оборудван, само че неговата задача е била да окаже помощ на детето.

Той посочи, че грешката на лекаря е, че е седнал до водача в колата за спешна помощ, защото по медицински стандарти медикът би трябвало да бъде до пациента в кабината и да направи всичко допустимо да резервира живота. Мястото на околните обаче не би трябвало да бъде в колата за спешна помощ и органите на реда е трябвало да се намесят, с цел да може дамата да не се качва в колата за спешна помощ.

Шефът на " Пирогов " още един път повтори, че медикът е направил вероятното и в случай че проф. Балтов е бил на място, щял да каже, че " сътрудника е направил всичко допустимо, каквото е могло да се направи ".

Във връзка с спомагателните разпореждания към Закона за наложителното здравно обезпечаване, проф. Балтов счита, че това е една стъпка към демонополизирането на НЗОК в т.нар втори пакет, който не е наложителен.

Той изясни, че в препоръчаните промени пациентите ще имат опцията да изискват спомагателни процедури при тяхното лекуване. Те ще включват три варианти - по-добри битови условия, спомагателни грижи от страна на лекарския екип, както и избор на екип и доктор.

По думите на Балтов държавните лечебни заведения са срещу сходни ограничения и счита, че всичко би трябвало да е регламентирано и урегулирано. " Проблем е, когато влезеш в частна болница и ти изискат 200 лева В " Пирогов " сумата е 0 лева ", уточни медикът.

Проф. Балтов чака нарастване на финансирането към клиничните пътеки с най-малко 20%.

Припомняме, през вчерашния ден доктор Недко Димитров изясни, че бабата на детето в действителност му е попречила той да окаже съответна помощ на момиченцето, защото не е разрешила на медицинския екип да приближи до нея.

Днес се събира комисията, която би трябвало да прегледа обясненията на незабавните медици и да реши дали дейностите са били правомерни или не. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР