Могат ли щурци и скакалци да заместят пилешкото и свинското

...
Могат ли щурци и скакалци да заместят пилешкото и свинското
Коментари Харесай

Насекомите вече са одобрена храна в Европа – ето под каква форма можем да ги ядем

Могат ли щурци и скакалци да заместят пилешкото и свинското на трапезата на българина? Да, съгласно Кремена Дервенкова, която е притежател на плантация за щурци. Тя беше на посетители в студиото на „ Тази заран “ по bTV.

Миналата седмица Европейският орган за сигурност на храните (EFSA) разгласи брашнения червей (ларва на черен бръмбар) за годна за консумация храна, тъй че се чака този тип лакомство напълно скоро да превземе магазините в Европа. Кремена, която е пионер за България в тази област, изясни, че този развой е почнал през 2017 година и че следва да се легализират още 14 типа инсекти, измежду които щурци и скакалци.

Снимка: istockphoto.com

Насекомите се отглеждат по-лесно от други животни, не изискват съвсем никакви грижи и не отделят нездравословни газове в атмосферата. Малките щурци се излюпват единствено след 10 дни в яйцата и са задоволителни 2-3 месеца, с цел да пораснат задоволително. След това се изсушават и се смилат на брашно.

Кремена Дервенкова изясни, че брашното от инсекти може да се употребява за всичко, в което по принцип се поставя брашно или кайма. Според нея няма причина в бъдеще хората да не употребяват брашното от инсекти за обичайни храни, като да вземем за пример мусака.

Основният минус на този тип храна е, че е много скъпа. В момента 100 гр брашно от брашнен червей коства към 10-12 евро, само че Кремена Дервенкова се надява, че откакто към този момент е легално в Европа, ще се появят огромни ферми и ще стане по-достъпно за хората.
Снимка: istockphoto.com
Тя предложи насекомите на хора, които желаят да живеят здравословно и природосъобразно, както и на спортуващи. Предупреди обаче, че хора с алергии към морски блага може да имат алергии и към инсекти.

Вижте във видеото на уеб страницата какво още сподели Кремена Дервенкова в студиото на bTV и с какви деликатеси от инсекти почерпи Антон Хекимян:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР