Могат да бъдат унищожени, като се “разстрелят” на безопасна далечина

...
Могат да бъдат унищожени, като се “разстрелят” на безопасна далечина
Коментари Харесай

420 мини могат да гръмнат навсякъде

Могат да бъдат унищожени, като се “разстрелят” на безвредна отдалеченост с разнообразни оръжия
Изтърваните в неделя от Украйна мини в Черно море провокираха доста мнения.

С огромно забавяне реагира държавното управление, което увери, че „ ще бъдат непрекъснато следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в екваторията на Черно море " (правописът е от “Дондуков” 1, б. р.).

Знайни и незнайни познавачи се изрекоха по тематиката, както нормално в обществените мрежи се появиха много причудливи догатки.

“Труд” потърси мнението на потвърдени специалисти и остарели морски вълци, които ви предлагаме.
ПрофесионалистътО. з. капитан I сан Васил Данов пред “Труд”: Опасността е сериозна
Никой не може да подсигурява къде ще ги отнесе течението

При неспокойствие те не се виждат



Наличието на какъвто и да е брой откъснали се мини съставлява сериозна навигационна опасност за всички съдове, за цялото корабоплаване в Черно море.

Това съобщи пред “Труд” о. з. капитан I сан Васил Данов. Според него да се лъже поданството, че няма заплаха от плаващите мини, е доста жалко. Ето какво още сподели о. з. капитан I сан Данов:

Никой не може да подсигурява къде ще бъдат отнесени тези свободно дрейфащи в морето мини от теченията или от мощно неспокойствие. При липса на неспокойствие те се носят по теченията. Когато стартира по-силно неспокойствие, те стартират да се движат по посоката напразно, тикани от него по вълните, които са надлежно 2, 3 или 4 бала.

Вдигне ли се неспокойствие в море, където има мини, там нараства внезапно заплахата от случай, тъй като тези мини, които при безшумно време се виждат от километри с просто око, без бинокли и далекогледи, при вълна могат да не се видят даже да дойдат до плавателния съд. Вълнението ги върти ту на гребена на вълните, ту надълбоко под тях и защото те имат балони, рано или късно изплават от горната страна. И заплахата е там, че без да видят дежурните вахтени служби, офицери и капитани на търговски или пътнически кораби, морето може да вдигне тази мина и да я тресне върху борда на кораба и да я взриви. Това е опасност. Ако броят на мините е 420, не би трябвало да се споделя изключително на жители и цивилни хора, че няма опасност, а че има сериозна заплаха. Ако съм пълководец на транспортен съд и ми кажат, че има 420 откъснали се мини, аз знам защо става дума.

Разбира се, ние сега не знаем накъде отиват тези мини. Течението може да ги занесе и насреща, на грузинския бряг. Може да ги пусне на юг около нас. Но ние като не знаем, се споделя: Внимавайте! Вземете ограничения, увеличете наблюдението!

В мините има задоволително въздух да ги държи на повърхността.

Плават, тъй като вътре имат натъкмен задоволително въздух и са построени по този начин, че като се скъса металното въженце, те плават от горната страна, изясни Данов, който е служил в дивизион миночистачи. Това е направено първо, с цел да могат да нанесат някакви провали на съперника, и второ - тези, които са ги сложили, да могат да си ги приберат и да ги унищожат.

Унищожават се по два метода, сподели още Данов. Или се изтеглят и им се смъкват взривателите и им се взима тротила, с цел да могат отново да бъдат употребявани като им се направи крепко въженце и здрава котва, или се “разстрелват” на безвредна отдалеченост с разнообразни оръжия. Има и специфични команди, които ги изтеглят с лодка на безвредно разстояние и ги гърмят.

Миночистачите се употребяват като минни заградители, изясни още Данов. Отзад се плъзгат по един улей, те цопват във водата и остават известно време на повърхността, до момента в който котвата падне на дъното и ги дръпне. Всички зависи от дължината на въженцето сред котвата и мината. Мините са ситуирани на друга дълбочина, с цел да ударят разнообразни кораби с по-голямо или по-малко прегазване и вероятно да им нанесе пробойни в разнообразни сектори от корпуса от водолинията.

Търговските или пътническите кораби, които имат наблюдаване, могат единствено да заобиколят плаваща мина и незабавно да сигнализират военните управляващи, които да пратят групи незабавно да я обезвредят, предизвести още Данов.
Доц. Васко Гълъбов, секция “Морски прогнози” към Национален институт по метеорология и хидрология, пред “Труд”: Не е изключено обособена да бъде изхвърлена на брега


Течението на Черно море е такова, че около нашия бряг мините ще тръгнат на юг и може да приближат до кораби и други морски съдове.

Прогноза за придвижването се прави извънредно мъчно, като не знаем по кое време и от кое място са тръгнали. Теченията в западната част на Черно море са в посока назад на часовниковата стрелка. Тоест от север на юг. Ако имаме плаващ обект, той се отнася на юг по това течение. Това е на база междинни сезонни течения, само че от време на време се получават вихри, които могат да задържат този обект в един регион за известно време. Това прави прогнозата сложна и с ниска меродавност. Ако част от обектите са над водата, тогава придвижването им зависи и от вятъра.

Нещата зависят както от непрекъснатите течения, по този начин и от повърхностите течения, подбудени от вятъра, по този начин и от непосредствено деяние напразно върху плаващия обект. Трябва да сме наясно, че с казуса първо ще се сблъска Румъния, в техни води. Ние имаме най-малко това преимущество да знаем дали са били и къде са били разпознати в румънски води, допускам, че и те ще ги търсят с облитане и т. н.

Почти неизбежно е цялото това нещо да мине около нашия бряг, на разстояние във вътрешността в морето. Някоя обособена мина да бъде изхвърлена към брега при подобаващи метеорологични условия е много евентуално. С времето изрично региона, в която са мините, ще се разшири съществено, което ще усилва неопределеността.

Нямало риск да доближат нашите плажове
Военноморски сили: Може да стигне до нос Калиакра за 12 дни
Даниела Фархи,
ТРУД, Варна



Контраадмирал Кирил Михайлов

Няма риск морски мини да доближат до нашите плажове. Това заявява в изказване командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Двата вида мини, разказани в обявата на Руската федерация, не са огромни. Котвената речна контактна противодесантна мина (ЯРМ) е с диаметър 27,5 см и тегло на бойния заряд от 3 кг. Тя се слага на до 2,5 метра от брега, с цел да противодейства на бронетранспортьори и друга плаваща техника при метода ѝ към сушата. Тези мини не са рискови за огромен транспортен съд. Минимална е вероятността да попаднат във вътрешността в морето, тъй като мощно неспокойствие би ги изхвърлило на сушата, безапелационен бе командирът на Военноморски сили.

По-опасен е вторият разказан тип - дребна котвена мина (МЯМ), която попречва десантните кораби при метода им към брега. Тя е с 53 см диаметър и 20 кг военен заряд. Задейства се от 3 галваноударни рога, няма батерия и може да е рискова доста дълго време. Според контраадмирал Михайлов загражденията с такива мини се вършат със стоманени проволки с дебелина 8,5 мм и заплахата те да се скъсат при стихия е доста дребна. Метеорологична информация посочила, че от 15 до 21 март вълнението на морето по крайбрежието е било 2-3 бала, а на 18 и 19 март в намерено море е достигало 3-4 бала, което е надалеч от мощните щормове в Черно море.

“Направеният в щаба на Военноморски сили разбор навежда да мисълта, че обявата на РФ цели по-скоро затрудняване на комерсиалното мореплаване и основаване на боязън и напрежение измежду крайбрежните страни и корабоплавателите. Въпреки това не може да бъде изключена и опцията обособени мини да дрейфат”, сподели командирът на Военноморски сили.

Според него в случай че мина се е скъсала в региона на Одеса или Черноморск и дрейфа по теченията на юг, тя би стигнала до нос Калиакра най-рано след 12 дни, до Варна - след 16, до Бургас - след 18, а на 20-ия ден към този момент ще е излязла от наши териториални води. Най-близко до брега - на 1 морска миля, са теченията край Калиакра и Резово, до момента в който пред Варна и Бургас те са на 20-30 благи във вътрешността в морето и доста надалеч от плажовете. Че за тях няма риск удостовери пред “Труд” и шефът на Института по океанология при Българска академия на науките доцент Николай Вълчев.
Мините скитници в Черно море


Противодесантната мина вид ЯМР е предопределена за изваждане от строя на противникови плавателни средства- подводници, кораби, както и за затрудняване на техното напредване. Те са остаряло руско произвеждане от втората половина на предишния век.
Военноморската база Атия може да се оправи с боеприпасите
Има подготвеност за образуване интервенция за обезопасяване

Ако жителите виждат мина, незабавно би трябвало да уведомяват тел. 112. Същото важи и за риболовците - в случай че в мрежите им се забележи сходен предмет. Военноморската база в Атия е способна да в профил възможни муниции. На база на насъбрания опит в Бургаска област, с премахване на муниции от Втората международна война, ще бъде употребен същият механизъм. Това съобщи регионалният шеф на Бургас Стойко Танков.

Гражданите би трябвало да бъдат спокойни, институциите сме взели всички ограничения, с цел да не се позволен произшествия. Информирани са всички кораби и лодкостоянки за възможна заплаха от появяването на мини. Няма морски съдове в намерено море, които да имат такава информация, сподели още Танков.

Областните шефове, дружно с органите на Министерство на защитата, ще са в подготвеност да провеждат предпазни интервенции, в случай че това се наложи, изясни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР