Могъщата американска банкова група "Джей Пи Моргън Чейз" обяви на

...
Могъщата американска банкова група "Джей Пи Моргън Чейз" обяви на
Коментари Харесай

Джей Пи Моргън уволнява служители, възползвали се от държавни помощи

Могъщата американска банкова група "Джей Пи Моргън Чейз " разгласи на 9 септември, че нейни чиновници са кандидатствали непозволено за средства от държавната програмата EIDL (Заеми за икономическите поражеия от бедствието). Тя предлага безплатно до 10 хиляди щ. $ и заеми с ниски лихви на компании, потърпевши от пандемията от COVID-19. В публикувана от кредитора ден по-рано (на 8 септември) паметна бележка по въпроса се акцентира, че е разкрито "поведение, което не дава отговор на банковите бизнес и етични правила и даже може да се окаже нелегално ". В тази връзка "Джей Пи Моргън Чейз " е уволнил няколко чиновници, прибрали пари от EIDL.

Тази скица се разграничава от Програмата за отбрана на работещите на трудов контракт (РРР) - главният спасителн пояс на дребния бизнес, която оферираше заеми с алтернатива за отчасти или цялостно опростяване в размер до 10 млн. $ и затъна в проблеми още при въвеждането й през април. При нея заемите се отпускат от банките. Докато средствата по EIDL се разпределят непосредствено от федерална организация - Администрацията на дребния бизнес.

Запознато със абсурда лице споделя, че индивидите, получили нелегално заеми от EIDL, не са работили в качеството си на чиновници на "Джей Пи Моргън Чейз ", само че въпреки всичко са нарушили закона като са престъпили етичния кодекс на институцията. Което е довело до уволнението им. Молбите им за помощи са били разкрити откакто Администрацията на дребния бизнес е инструктирала банките да проверяват всички евентуални подозрителни дейности, свързани с кредитната стратегия заради опасения от измами.

"Джей Пи Моргън Чейз ", чийто личен състав в Съединени американски щати надвишава 160 хиляди души, е разкрил чиновници, подали средства от EIDL в настоящите си сметки в банката. Установените случаи са "много дребен " % от общия размер подозрителни интервенции, разкрити от институцията. Сред другите извършители са клиенти и банкови служители, употребили непозволено заеми по РРР, помощи при безработица и други държавни стратегии, осведоми банковото управление.

"Джей Пи Моргън Чейз " е единствената едра кредитна институция, взел участие в разпределянето на средства по завършилата на 8 август скица РРР. До края на юни банката е отпуснала обезпечени от щатската администрация заеми с алтернатива за опростяването им в размер на 29 милиарда щ. $ на дребния и междинен бизнес, потърпевш от пандемията.

Няколко щата към този момент са образували престъпни инспекции за хипотетични подправени молби за средства от РРР. Те хвърлят сянка върху прехвалената скица в размер на 670 милиарда $, която, съгласно президента Доналд Тръмп, е избавила 51 млн. работни места, предоставяйки на работодателите пари за заплати на чиновниците по време на насилственото им неявяване от работа.

Доста специалисти обаче оспорват тези цифри. При старта на програмата през април породиха голям брой механически проблеми по кандидатстването за средства. Те изплашиха борещите се за оцеляване компании, че парите ще свършат преди да бъдат обработени молбите им. След това се оказа, че много обществено търгувани компании (включително хеджингови фондове) сполучливо и експресно са се сдобили със заеми по РРР - абсурден факт, провокирал обществено неодобрение.

Впоследствие недоразуменията бяха решени, а няколко регистрирани на борсата компании върнаха получените средства откакто бяха застрашени, че имената им ще бъдат оповестени, а по-големите заеми ще се ревизират точно.

По-голяма изясненост по действителното осъществяване на програмата и на изразходените средства ще има през идните месеци когато длъжниците стартират да подават молби за опрощаване на заемите при положение, че те са употребявани за разрешени разноски.

Междувременно, схемата РРР се оказа стабилен източник на комисионни за обслужващите банки, освен това на заеми с нулев риск. В тази връзка няколко банки, сред които "Джей Пи Моргън Чейз " и "Ситигруп ", дадоха обещание да дарят облагите от програмата на благотворителни сдружения и неправителствени организации с идеална цел. А "Уелс Фарго " който получи особено позволение да наруши условия от регулаторите балансов предел, с цел да взе участие в програмата, отиде още по-далече с обещанието да подари брутния размер от 400 млн. $ на получените такси и комисионни по обработените заеми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР