Модернизацията и внедряването на нови технологии и техника са пътят

...
Модернизацията и внедряването на нови технологии и техника са пътят
Коментари Харесай

Зам.-министър Йоцев: Новите технологии в иновационния процес могат да привлекат повече млади хора към земеделието

„ Модернизацията и внедряването на нови технологии и техника са пътят за превъзмогване на преобладаваща част от проблемите и повишение привлекателността на земеделския труд. Перспективата да получат добра рентабилност от земеделие и да се развиват, е благонадежден претекст за задържане на младежите. " Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на 9-тата европейска годишна конференция на министерско равнище " Мир и земеделие ", извършена в град Модра, Словакия. „ Насърчаване запознаването и ангажирането на младите фермери с развиването на научните проучвания и нововъведения в селското стопанство е мощен мотивационен ключ в процеса на възобновяване на поколенията и сполучливото включване на младите в него. "

„ Производствените резултати на стопанствата са в директна връзка с образованието и квалификацията на заетите в тях и това се отразява на жизнеспособността и конкурентоспособността на стопанствата ", акцентира заместник-министър Йоцев и добави, че непрестанното повишение на знанията и професионално-квалификационното ниво на всички фермери и най-много на младите аграрни стопани, е гаранция за триумф и следва да бъде подкрепяно. Той уточни, че това включване освен прави земеделието по-привлекателно занятие за младите, само че и укрепва връзката сред просвета и процедура и способства за ускореното и трайно създаване и внедряване на нови устойчиви сортове, породи, софтуерни решения.

Разработването на взаимни планове посредством Системата за познания и нововъведения в селското стопанство през платформа, сплотяваща процеса на образование, консултантски услуги, трансфер на познания, внедряване на точно земеделие, цифровизация и съдействие със земеделската просвета беше споделено като добър образец от българската процедура за продан и основаване на сполучливи решения в първичното произвеждане и реализацията на продукцията. Заместник-министър Йоцев осведоми сътрудниците си от останалите страни, показани на форума, и за одобрената мрежа за съдействие при правене на планове и взаимни аграрни начинания, построена от Асоциацията на младите фермери в България.

Заместник-министърът уточни, че в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони на България за този програмен интервал е заложено създаване на Интерактивна онлайн осведомителна платформа, която да служи като обединен източник на информация за фермерите на централно и районно ниво.

Конференцията " Мир и земеделие " започва през 2012 година с самодейността „ Хляб на мира " за поддръжка на връзката сред запазването на мира и устойчивото земеделие и продоволствена сигурност. В плана вземат участие 12 държави-членки на Европейски Съюз от Централна и Югоизточна Европа, като тази година е поканена и Украйна. Всяка година на знакови места във всяка страна се засаждат семена от ръж, като от събраната годишна продукция се прави общ Европейски „ Хляб на мира ". Домакинът Йожеф Биреш, министър на земеделието и развиването на селските региони на Словашката република, съобщи алегорично Хляба на мира на държавния секретар на прехраната и земеделието на Федерална Република Германия Клаудия Мюлер.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg