Модерна заяви, че нейната ваксина срещу COVID-19 генерира силен имунен ...

Модерна заяви, че нейната ваксина срещу COVID-19 генерира силен имунен

COVID ваксината на Модерна е безопасна и защитава децата на възраст 6-11 години

" Модерна " съобщи , че нейната имунизация против Коронавирус -19 генерира силен имунен отговор и като цяло се понася добре при деца на възраст от 6 до 11 години, базирайки се на междинни данни от изследване във " Фаза 2/3 " , съобщи Ройтерс.

Компанията добави , че възнамерява скоро да даде данните на американски, европейски и други лекарствени и здравни регулатори.

Според " Модерна " данните показват , че две дози по 50 микрограма от имунизацията , което е наполовина от силата на дозите, употребявани във имунизацията , предоставяна на стари , генерират антитела, неутрализиращи вируса при деца в посочената по-горе възрастова група.

" Ние сме окуражени от профила на имуногенност и сигурност на имунизацията ни при деца на възраст от 6 до под 12 години и сме удовлетворени , че изследването е постигнало своите първоначални крайни точки на имуногенност. Очакваме с неспокойствие да подадем документи в регулаторните органи в глобален мащаб и оставаме ангажирани да дадем своята част за подкрепяне прекратяването на коронавирусната пандемия чрез имунизация за стари и за деца от всички възрасти " , означи изпълнителният шеф Стефан Бансел.

" Модерна " добави, че имунизацията с две дози се понася добре и е ефикасна измежду изпитваните деца и че компанията скоро ще покаже резултатите на Американската управа по храните и медикаментите и други здравни регулаторни организации по целия свят.

По- огромната част от страничните резултати са леки или умерени по тежест, оповестяват още от компанията. Най-честите нежелани реакции са отмалялост , главоболие, тресчица и болежка на мястото на инжектиране.

Източник: bnt.bg