Модерна апаратура в Икономическия университет във Варна изследва качеството и

...
Модерна апаратура в Икономическия университет във Варна изследва качеството и
Коментари Харесай

Университетска лаборатория във Варна изследва качеството на храните и стоките

Модерна инсталация в Икономическия университет във Варна изследва качеството и сигурността на храните и стоките. Специалистите в лабораторията дефинират качеството на прясното мляко, на обичайното българско кисело мляко и наличието на нитрати в пресните плодове и зеленчуци. Всички тези проби на артикули от комерсиалната мрежа могат да създадат и потребителите в домашни условия без профилираните апарати.

Варна

Истинското българско кисело мляко е артикул, основан от сурово мляко без добавки със закваска. Често производители поставят в него изсъхнало мляко, сол, захар, сода и нишесте. Нишестето може да се улови елементарно и в домашни условия, като в киселото мляко се сложи разтвор от ѝод.
Доц. доктор Събка Пашова, началник катедра " Стокознание " в Икономически университет – Варна:
" И в случай че тестът промени цвета си от бял към интензивно наследник или бял със наследник отенък, това е доказателство, че се съдържа нишесте в киселото мляко. "
Вкъщи може да се дефинира и наличието на нитрати в пресните плодове и зеленчуци. Тест лентите могат да се купят от профилирани магазини.
Доц. доктор Събка Пашова, началник катедра " Стокознание " в Икономически университет – Варна:
" Просто би трябвало единствено да нарежете зеленчука или плода, който сте купили, да го потопите в гореща вода, да престои 10-15 минути. След това потапяте тест лентата и следите по какъв начин се оцветява самата тест лента. "
Освен храни, потребителите могат да разпознават естествени, изкуствени и синтетични тъкани.
Доц. доктор Теменуга Стойкова, Център за качество на стоките и потребителска отбрана към Икономически университет - Варна:
" Много елементарно бихме могли да разпознаем естествената от изкуствената коприна и от синтетичната по по този начин наречената проба на опип. "
При тестът на опип изкуствената коприна се мачка бързо и при нея няма разтегливост, до момента в който синтетичната има огромна пъргавост и незабавно възвръща своята форма. Съгласно наредбата за етикетиране всички текстилни артикули би трябвало да имат влакнестия състав на материала, от който са направени. Това би трябвало да е обозначено наложително върху етикета на стоката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР