Мобилното приложение EndeavorRx помага на пациенти с ADHDПациенти, страдащи от

...
Мобилното приложение EndeavorRx помага на пациенти с ADHDПациенти, страдащи от
Коментари Харесай

За първи път одобриха видеоигра за лекарство

Мобилното приложение EndeavorRx оказва помощ на пациенти с ADHD

Пациенти, страдащи от хиперактивност с недостиг на вниманието, могат да се лекуват с игра
(снимка: Akili Interactive Labs)

Американската организация по храните и медикаментите (FDA) утвърди за първи път видеоигра като лекарство, изписвано с рецепта. Това е мобилното приложение EndeavorRx, което съставлява спортна игра от първо лице.

Одобрението от FDA е резултат от клинично потвърдени лечебни изгоди от играта. Рецепта за играта могат да получат пациенти със синдром на хиперактивност с недостиг на вниманието (ADHD). Обикновено от ADHD страдат деца или най-малкото това разстройство стартира в детството.

Създадена от бостънската Akili Interactive Labs, играта EndeavorRx употребява серия от университетски проучвания, с цел да ангажира детския мозък в поредност от все по-трудни интервенции, като по този метод усъвършенства „ клиничните маркери на заболяването ”.

Разработчиците на играта са употребявали същите психически трикове, които ползват основателите на комерсиални видеоигри, с цел да насърчат геймърите да харчат повече пари за закупуване на бонуси. Но вместо предмети и умения, пациентите с ADHD получават „ целеустремено ” активиране на префронталната кора и опция за възобновяване или понижаване на признаците.
още по тематиката
„ Докато детето напредва в играта, технологията непрестанно прави оценка опциите му и употребява адаптивни логаритми, с цел да поправя сложността и да персонализира опита на лекуването за всеки субект ”, споделят разработчиците пред IEEE Spectrum.

Терапевтичните резултати на видеоигрите започнаха да се изследват през последното десетилетие. Появата на носими датчици отвори голям брой нови благоприятни условия за откривателите. Към стандартната терапия към този момент могат да се прибавят физиотерапия, виртуална действителност и други

Често е мъчно пациентите да бъдат принудени да спортуват, а в някои случаи това е просто невероятно, да вземем за пример при меланхолия. Играта дава опция на пациентите прелестно преживяване, даже при положение на дълги и досадни извършения. Стимулите, „ увити ” в красива психическа обвивка, могат да оказват помощ за спиране на порочния кръг на болестта и да доведат до излекуване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР