Мобилното кредитиране процъфтява в Кения, където гражданите нямат банкови сметки(снимка:

...
Мобилното кредитиране процъфтява в Кения, където гражданите нямат банкови сметки(снимка:
Коментари Харесай


Мобилното кредитиране процъфтява в Кения,


Мобилното кредитиране процъфтява в Кения, където жителите нямат банкови сметки
(снимка: Tala)

Приложенията за кредитиране раздрусаха финансовия пазар в Кения напоследък, само че значително останаха нерегулирани – до момента. Президентът на страната е подписал проектозакон, който дава на централната банка права да лицензира и контролира цифровите кредитори. Компаниите имат шест месеца, с цел да аплайват за лиценз.

Мобилните приложения за кредитиране, като Tala да вземем за пример, процъфтяха в Кения и други страни, където огромна част от жителите нямат банкови сметки и не могат да се възползват от стандартната форма на заемно финансиране. Някои компании обаче бяха упрекнати, че злоупотребяват с потребителите, налагайки „ грабителски ” лихвени проценти.
още по темата
Въпреки че новата норма не подсигурява, че ще постави завършек на сходни сенчести практики, тя въпреки всичко може да обезкуражи кредиторите и да усъвършенства доверието на бъдещите клиенти, отбелязва.

Фирмите за приложения заеми ще би трябвало да съблюдават и съществуващите закони за отбрана на потребителите, както и нормите за запазване на. Наред с това фирмите ще би трябвало да се грижат за на информацията за клиентите.

Създателите на приложения за заеми ще би трябвало да разкриват детайлности за ценообразуването си, както и за последствията от неизпълнението на вноските по заемите – и да очертаят различните способи за погашение на задълженията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР