Мобилният оператор Vivacom (Виваком) излезе с официална позиция по повод

...
Мобилният оператор Vivacom (Виваком) излезе с официална позиция по повод
Коментари Харесай

Виваком вдигна цените на услугите и се оправда за това с тези причини

Мобилният оператор Vivacom ( " Виваком " ) излезе с публична позиция във връзка решение на Комисията за контролиране на известията (КРС).

Публикуваме цялостния текст без редакторска интервенция:

Считаме, че решението на Комисията за контролиране на известията (КРС) от 1 юни 2023 година е невиждана интервенция на български регулаторен орган в мощно конкурентния пазар за достъп до пасивна инфраструктура, нужна за създаване на телекомуникационни мрежи.

В началото на 2023 година Vivacom увеличи цените за достъп до каналната си мрежа. Увеличението се основава на % на инфлация и е приложено в сходство с общите условия на Vivacom, както и с използваното законодателство.

Увеличението е изцяло основателно.

Това е първата смяна на цени за достъп от страна на Vivacom през последните 12 години, като индексацията е доста по-ниска от насъбрания за този интервал % на инфлация.

Независимо от гореизложеното, КРС реши, че това нарастване е безпричинно. Ние изрично се противопоставяме на това решение и ще използваме всички налични правни средства, с цел да го спорен.

Решението на КРС е незаконосъобразно. То води до ценова регулация, която според законодателството на Европейски Съюз в региона на телекомуникациите не може да бъде наложена, без преди този момент да бъде осъществен пазарен разбор и да бъде потвърдено, че съответният оператор има доста пазарно преимущество.

Решението на КРС е дискриминационно. Регулаторът се е фокусирал само върху Vivacom и е пренебрегнал обстоятелството, че няколко конкурентни оператори начисляват по-високи цени за достъп, както и че другите участници на този пазар имат повече от 50% от тази пасивна инфраструктура.

Този дискриминационен метод слага под подозрение независимостта на секторния регулатор и подкопава така и така ниското доверие на интернационалните вложители в България.

Ако осъществяването на решението на КРС не бъде неотложно спряно от съда, то ще аргументи обилни стопански вреди на Vivacom и в това време ще сложи съперниците на телекома в по-благоприятна пазарна позиция.

Vivacom ще апелира това решение и ще изиска от съда осъществяването му да бъде спряно. В противоположен случай, Vivacom ще претендира и за обезщетение от КРС за понесените вреди.

Призоваваме регулатора да отдръпна това решение и да предотврати отрицателните последствия, които то би предизвикало на стопанската система и капиталовата среда в страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg