Мобилните данни в роуминг поевтинява от следващото лято за гражданите

...
Мобилните данни в роуминг поевтинява от следващото лято за гражданите
Коментари Харесай

Мобилният интернет между ЕС и Западните Балкани поевтинява от догодина

Мобилните данни в роуминг поевтинява от идващото лято за жителите на Евросъюза и на страните от Западните Балкани, осведоми NOVA. Те ще заплащат една и съща цена от 70 евроцента за мегабайт, заяви еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел.

"Още това лято от 1 август 2018 година операторите се ангажираха да предложат пакет данни, в който цените на мегабайт ще бъдат в пъти по-ниски от сегашните. Целта ни е юли 2019 година общата цена за всички страни в Западните Балкани и за всички страни в Европейски Съюз да бъде 70 цента на мегабайт. Много мощен ангажимент. Разбира се, чакаме това да продължи и единствено след година да бъде 45 цента, а до 2021 година - 20 цента ", разясни Габриел.



Мария Габриел: София се трансформира в цифровата столица на Европа

Новите, по-ниски цени ще важат за мобилния интернет, а не за диалозите, посочи Darik.

Комисар Габриел е отбелязала, че Цифровата стратегия за Западните Балкани е ясна поръчка за ускорение на европейската интеграция на района, помагайки на бизнеса, институциите и гражданското общество. Нужни са вложения в широколентов достъп до интернет и то освен в градските, а изключително в отдалечените и селските региони, счита тя.

Според нея цифровизирането на обществената администрация е също значима стъпка към бистрота и резултатност, което ще построи доверието на жителите в новите технологии.

Българският еврокомисар е отбелязала и потребността от вложения в построяването на цифрови хъбове, които да дадат вероятност за ускорено развиване на стартъпите и дребните и междинни предприятия. Тя е засегнала и тематиката за суперкомпютрите, давайки образци за изгодите от тях от подобряването на изискванията по пътищата до новите медикаменти за сериозните болести или пък имунизациите за деца.

На Срещата на върха през вчерашния ден ръководителят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск съобщи, че програмата за съгласуваност не е опция на разширението, а метод за по-ефективно потребление на времето, с цел да не се чака присъединението към Европейски Съюз, тъй като тези страни са интегрална част от Европа, добави той.

България и Сърбия подписаха Меморандума за по-евтин роуминг (ВИДЕО)

Европейски Съюз ще ускори своята работа по нововъведенията и цифровата си стратегия. Европейски Съюз основава Съвет за нововъведения, който да бъде включен в идната многогодишна рамка, акцентира Туск.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР