Мобилизацията с много грешки, недоволството расте Засилва се недоволството в

...
Мобилизацията с много грешки, недоволството расте Засилва се недоволството в
Коментари Харесай

Хаос в Русия: Пращат призовки на акушерки, връчват и през нощта

Мобилизацията с доста неточности, недоволството пораства

Засилва се недоволството в Русия от безредната частична военна готовност, която има за цел да обезпечи 300 хиляди резервисти за " специфичната военна интервенция " в Украйна, отбелязва Ройтерс в собствен материал по тематиката.

Главният редактор на съветската държавна телевизия Ар Ти Маргарита Симонян, която е корав покровител на Кремъл, изрази през днешния ден яд, че въоръжените сили изпращат повиквателни до неверни хора.

" Съобщено беше, че може да бъдат набирани редови войници до 35-годишна възраст, а се изпращат повиквателни на 40-годишни. Вбесяват хората, като че ли преднамерено или от завист. Като че ли повиквателните са били изпратени от Киев ", написа Симонян в " Телеграм ".

Критиките от страна на публични поддръжници на Кремъл са нещо съвсем невиждано в Русия от началото на нашествието в Украйна преди седем месеца, предава dnes.bg.

В различен необичаен обществен симптом за проблеми, съветското министерство на защитата заяви през днешния ден, че заместник-министър Дмитрий Булгаков, който е отговарял за логистиката, е заменен, с цел да заеме различен пост. Комюникето не съдържаше детайлности.

Обявената в сряда първа готовност в Русия от Втората международна война, с цел да бъде подкрепена буксуващата " специфична военна интервенция " в Украйна, накара доста мъже в наборна възраст да заминат бързо за чужбина и провокира безпокойствие измежду популацията като цяло. Над 1000 души бяха арестувани при митинги.

Формално в Русия има милиони мъже, служили в казармата, и резервисти. Публикуваният в сряда декрет за частична готовност не съдържа критерии на кои от тях може да бъде изпратена повиквателна. Представители на управляващите споделиха, че са нужни 300 хиляди бойци, като ще бъде даван приоритет на хора, които имат боен опит и характерни умения. Кремъл отхвърли изказванията на две основани в чужбина съветски медии - " Новая Газета Европа " и " Медуза " - че действителната цел е да бъдат обезпечени над 1 милион индивида.

От доста места в Русия обаче идват известия, че са били изпратени повиквателни на мъже без боен опит или минали наборна възраст.

Председателят на Съвета по правата на индивида към Кремъл Валерий Фадеев разгласи обществено, че е писал до министъра на защитата Сергей Шойгу с молба " незабавно да реши " проблемите по отношение на мобилизацията. Той заяви за няколко случая с изпратени повиквателни до медицински сестри и акушерки, които не са били на военна работа, както и с връчени призовки в 2 ч. сутринта, " като че ли си мислят, че всички ние се опитваме да се скатаем ". Фадеев изрази неодобрение и от метода, по който се вършат изключения.

Руското министерство на защитата разгласи, че няма да бъдат мобилизирани експерти в региона на новите технологии, банкери и публицисти в държавните медии. Това провокира изключително мощно неодобрение измежду  етническите малцинства в отдалечени, стопански небогати райони в Сибир, които от дълго време обезпечават диспропорционално огромен дял от професионалните бойци в редиците на съветската войска, отбелязва Ройтерс.

От сряда се извиват дълги опашки от коли по границите на Русия с Монголия, Казахстан, Финландия и Грузия. Мнозина са уплашени, че съветските управляващи власти може да им забранят да напущат страната. Кремъл на собствен ред дефинира известията за всеобщо тръгване като пресилени.

Бившият президент на Монголия Цахиагийн Елбегдорж, понастоящем ръководител на Световната монголска федерация, даде обещание топло посрещане на тези руснаци, които бягат от военна работа, и непосредствено се обърна към съветския президент Владимир Путин с апел да постави завършек на войната. Монголските нации в Русия " са употребявани чисто и просто като пушечно месо ", сподели във видеопослание Елбегдорж, поставил лента в жълто и синьо - цветовете на украинското знаме.

" Днес вие бягате от грубост, свирепост и евентуално от гибелта. Утре ще започнете да бягате от вашата страна поради диктатурата ", обърна се той към бурятите, тувинците и калмиките - монголски етноси в Русия.

Частичната военна готовност и проведените небрежно така наречен референдуми за присъединение към Руската федерация на окупираните украински територии пристигнаха на фона на бързо напредващата украинска контраатака, при която бяха отвоювани региони в североизточната Харковска област.

Антивоенната група " Весна " прикани в обществените мрежи за нови митинги довечера, откакто над 1300 стачкуващи бяха арестувани в 38 съветски града в сряда по данни на самостоятелната мониторингова група " ОВД-Инфо "./БТА
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР