Мобилен медицински кабинет ще има утре в хипермаркет Кауфланд“ в

...
Мобилен медицински кабинет ще има утре в хипермаркет Кауфланд“ в
Коментари Харесай

В хипермаркет изследват безплатно за... СПИН

Мобилен медицински кабинет ще има на следващия ден в хипермаркет „ Кауфланд “ в Разград. Инициативата е част от лятната АнтиСПИН-кампания, проведена от Регионалната здравна ревизия. В цялата страна тя се организира под мотото „ Да запазим посоката, да продължим пътя! ” от 3 август до 13 септември. Кампанията е ориентирана предпочитано към младежите, като задачата е да се разпространява безрисковото полово държание, използването на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Миналата седмица мобилният медицински кабинет бе отворен на друго оживено място – градинката пред пицария „ Стоп Моцарела “. Утре, 31 август, ще е в хипермаркет „ Кауфланд “ от 10,00 до 13,00 ч., оповестява Дарик. В кабинета екип от експерти дава услуги по непринудено консултиране и проучване на ХИВ/СПИН с бързи проби.

По време на акцията искащите могат гратис и анонимно да се изследват за ХИВ, сифилис, хепатити Б и С, всеки работен ден от 8,30 ч. до 15,30 ч. в постройката на РЗИ – Разград, ул.„ Кирил и Методий “ №8, отдел „ Медицински проучвания “ (ст. 301, ет. ІІІ). Ще бъдат раздавани презервативи и здравно-информационни материали.

Според формалните данни на „ Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 25 юли 2015 година в страната са открити нови 126 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в България са публично 2 169 лица. В Разградска област през първото полугодие на 2015 година са изследвани 516 лица (131 мъже и 385 жени), като 208 от тях в РЗИ- Разград (79 мъже и 129 жени). Всички с отрицателен статус за ХИВ. За същия интервал на предходната година проучвания за ХИВ са осъществени на 586 лица (174 мъже и 412 жени). В това число 140 лица (66 мъже и 74 жени) са поискали проучване в отдел „ Медицински проучвания “ на РЗИ – Разград, Новорегистрирано е едно ХИВ-позитивно лице.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР