Мнозинството в парламента отстрани от поста заместник-председателя на Народното събрание

...
Мнозинството в парламента отстрани от поста заместник-председателя на Народното събрание
Коментари Харесай

Отстраниха Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента

Мнозинството в Народното събрание в профил от поста заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов. Социалистът получи поддръжката на парламентарната група на Българска социалистическа партия, само че за отстраняването му гласоподаваха всички депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. От левицата ще сезират Конституционния съд, както и съда за правата на индивида в Страсбург.

 
От ГЕРБ дадоха три аргументи за оставката на Валери Жаблянов - изявлението на Жаблянов, че договорът за другарство с Македония е " пазарене " ; опитът на социалиста да попречи отдаването на респект към жертвите от комунистическия режим, както и изказванието на Жаблянов, че Народният съд е бил належащо и неизбежно военновременно правораздаване. Според депутатите от ГЕРБ с изказването си за Народния съд се засягат полезностите и оценката на демократичното общество, а дискредитира българския парламент и визира неговия престиж.
 
В своя отбрана Валери Жаблянов посочи, че желаната му оставка няма правна стойност. В изявлението си той изброи доста причини за правилността на Народния съд, в това число цитирайки публикация в " Таймс ". Той въпреки всичко призна, че във всяко правораздаване има неточности, които граничат с закононарушения. Жаблянов атакува болшинството в пленарната зала и осъди провеждането на Луковмарш преди дни в столицата.
 
Депутатите от Движение за права и свободи напуснаха пленарната зала още при започване на съвещанието. От придвижването прецизираха, че няма правно съображение за желаната оставка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР