Мнозинството в Народното събрание даде зелена светлина за изграждане на ...

Мнозинството в Народното събрание даде зелена светлина за изграждане на

Парламентът с важно решение за ВЕИ-тата

Мнозинството в Народното събрание даде зелена светлина за създаване на обекти за произвеждане на ток от възобновими енергийни източници при омекотен режим. С окончателните промени в закона депутатите записаха, че уведомителният режим ще бъде единствено за обекти за лично прилагане в урбанизирани територии, заяви БНР.

Краен клиент може да построи енергийни обекти за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници върху покривни и фасадни структури на здания.

Условието е енергията да се употребява единствено за лично ползване като общата конфигурирана мощ на енергийните обекти може два бъде до два пъти размера на предоставената мощ, само че не повече от 5 мегавата. Това записаха народните представители с дефинитивно утвърдените текстове в закона за възобновимите енергийни източници.

Управляващите от Природен парк, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ стимулират законодателните промени като бърза мярка, с която всяко едно дружество ще може да понижи сметките си за ток.

От ГЕРБ приветстваха тази стъпка за бизнеса, само че видяха малка врата за продажба на електрическа енергия от съоръжения, построени по омекотен режим.

Теменужка Петкова се обоснова:

" Ще изградят съответната мощ, след което ще решат, че тези не са им нужни и ще желаят те да бъдат вкарани в мрежата, т.е. да бъдат продавани ".

Владимир Табутов от Природен парк съобщи, че риск за мрежата няма.

" Нашето предпочитание е да не разрешаваме под претекста, че желаят да употребяват лична енергия, след това да стартират да продават електрическа енергия ".

Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg