Мнозинството от членовете на швейцарския Национален съвет (долната камара на

...
Мнозинството от членовете на швейцарския Национален съвет (долната камара на
Коментари Харесай

Швейцария забрани на Германия да предаде на Киев нейни боеприпаси за танкове “Леопард”

Мнозинството от членовете на швейцарския Национален съвет (долната камара на Народното събрание, с 200 депутати) гласоподаваха срещу предлагането, направено от комисията по политиката за сигурност в камарата.

 

Федералното заседание на Швейцария е двукамарно – горната камара се назовава Кантонален съвет и включва 46 депутати, напомня ДПА.

Предложеният “Закон за Украйна ” (Lex Ukraine) щеше да разреши на други страни да доставят на Украйна военни материали, създадени в Швейцария. Законите на страната обаче не разрешават оказването на поддръжка за страни, участващи във военни дейности, написа Банкер.

 

Засега Швейцария отхвърля да разреши на Германия да съобщи на Киев швейцарски муниции за немски танкове “Леопард ”, закупени преди години.

 

Поддръжниците на предлагането твърдяха, че Швейцария би трябвало да окаже по-голяма поддръжка на Украйна и да способства за европейската сигурност.  Противниците, в това число “зелени ” и десни популисти от Швейцарската национална партия, се притесняваха от нарушение на неутралитета и опцията да оставят усещане, че се сближават прекалено с отбранителния съюз на НАТО.

 

Вчерашното гласоподаване обаче не поставя завършек на дебатите за цялостна корекция на Закона за военното съоръжение, който не разрешава на всички страни, закупили швейцарски оръжия и муниции, да ги изпращат на други страни, забъркани в интернационален спор, отбелязва ДПА.

 

Комисията по политиката в областта на сигурността обмисля и концепцията да позволи даването на оръжия и муниции, в случай че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации или две трети от Общото заседание разгласят спора за експанзия, нарушаваща интернационалното право.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР