Мнозинството от българските граждани се чувстват непредставени в демократичните институции,

...
Мнозинството от българските граждани се чувстват непредставени в демократичните институции,
Коментари Харесай

Хомосексуален кандидат за кмет няма никакви шансове в България

 Мнозинството от българските жители се усещат непредставени в демократичните институции, считат че законите в страната не се ползват еднообразно добре за всички и остават изолирани от публичния живот. Въпреки това те имат вяра, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство на България. Това са главните заключения от ново национално изследване на публичното мнение, извършено от Институт Отворено общество - София.

Най-голям дял от интервюираните или 45% са съгласни с изказванието, че демокрацията е най-хубавата форма за ръководство на страната, несъгласните с това изказване са към една трета или 34%. Въпреки положителния резултат " за " демокрацията, процентът на хората, които споделят това мнение ерозира от 2015 година, когато те са били над 52%. Продължава наклонността по-оброзованите, работещите и хората с по-високи приходи да имат повече доверие в демокрацията.

Преобладаващата част от интервюираните не престават да бъдат уверени, че техните цивилен права са предпазени - 75% считат, че няма възможност през идната година да бъдат хвърлени в пандиза без съд и присъда, а 67% считат, че няма възможност да станат жертва на полицейско принуждение.

Представителната народна власт и равенството пред закона обаче остават недовършен план в очите на болшинството от българите, разясняват създателите на изследването. Данни демонстрират, че огромни публични групи не се усещат показани в изборните органи на държавната и локалната власт. Повечето от тях тях са уверени, че законите не се ползват еднообразно всички.

Изключително забавни са данните, които мерят дискриминирането като фактор за изключване на огромни публични групи от присъединяване в демократичния развой. Оказва се, че цели 70% от респондентите не биха дали своят вот за кмет, който е българин от ромски генезис. 65% пък не биха дали своят вот за хомосексуален кмет, а 63% не биха дали своят вот за българин от турски генезис. 

На фона на провелия се неотдавна гей церемониал в София и полязирините отзиви, които той поражда всяка година, изследването демонстрира, че над половината от интервюираните са били очевидци през последната година на тирада на омразата. Оказва се, че има двойно повишаване на каузи на тези, които са чули тирада на омразата против хомосексуални - 42% през 2018 година спрямо 21% през 2016 година. Ромите пък остават водач по най-честа дискриминация във формата на тирада на омразата - 81% от запитаните признават, че са ставали очевидци на такива моменти.

Цели 60% от интервюираните пък считат, че в Народното събрание няма нито един народен представител, на който биха се доверили и който пази ползите на хората като тях. Най-слабо показани се усещат ромите, младите, по-ниско образованите и безработните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР