Мнозинството на Народното събрание подкрепи на две четения ратификацията на

...
Мнозинството на Народното събрание подкрепи на две четения ратификацията на
Коментари Харесай

България заделя 187,9 млн. лв. за заеми


Мнозинството на Народното събрание поддържа на две четения ратификацията на Паралелното съглашение за предпазен механизъм сред България и Единния съвет за преструктуриране.

Това е една от европейските структури, обвързвана с Банковия съюз, която е виновна за справяне с евентуални проблеми в значимите банкови институции в еврозоната, заяви БНР.

С ратификацията страната ни пое ангажимент за присъединяване в групова скица за финансова помощ, като в държавния ни бюджет ще бъдат отделени близо 188 милиона лв., които България може да даде като заеми в границите на Общия предпазен механизъм.



В паралелното съглашение е избрана оптималната сума, до която могат да бъдат предоставени заеми от България. Изчислената оптималната сума за страната ни е 187 923 874 лв..

Страната ни като заемодател по паралелното съглашение ще взема решение, дали да отпусне желаният заем за всеки съответен случай въз основата на откритите критерии и при съблюдаване на процедурите, заложени в съглашението.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия изясни:

" Тези, малко под 200 000 000 лева се включват в бюджета всяка година на България. Те се употребяват единствено, когато България е съгласна по отношение на решенията на Единния механизъм за преструктуриране и този заем е на основата на пазарни условия. Т.е. тук не става дума, че българската страна ще подарява някакви пари на банки в рецесия ".

Съгласно ратификацията, всеки заем се отпуска с първичен падеж до 3 година, като падежът може бъде продължен за целия заем или за част от него до най-много 5 години.

Когато заемът е пожелан за финансиране на подкрепяне предвид на обезпечаване на ликвидност от Единния фонд за преструктуриране, неговият първичен падеж е 12 месеца.

Общият предпазен механизъм, обезпечен посредством паралелното съглашение, ще бъде разполагаем за 10-годишен интервал.

Ратификацията на съглашението е част от законодателната рамка, която страната ни би трябвало да одобри по пътя към приемането на еврото.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР