Мнозинство от 81% от пълнолетните български граждани смятат, че националните

...
Мнозинство от 81% от пълнолетните български граждани смятат, че националните
Коментари Харесай

Проучване: Българите предпочитат патриотизма пред глобализма, така е и по света

Мнозинство от 81% от пълнолетните български жители считат, че националните ползи на страната са преди всичко . Едва 9% от интервюираните считат, че глобализацията е по-важна. Останалите нямат мнение. Данните от България сочат, че страната влиза в границите на международните трендове. България е в първите 10 по националистически настроения . Пред нас са Етиопия, Албания, Саудитска Арабия, Сърбия, Нигерия, Индонезия, Република Корея и Еквадор.
Гражданите по света уверено избират националните ползи (70%) пред интернационалното съдействие и глобализацията (21%). Това демонстрира последното световно изследване на „ Галъп интернешънъл “.
В Европейски Съюз двама от трима гласоподаватели обръщат тил на глобализацията и поддръжката за нея е по-висока от 30% единствено във Финландия и Германия.
В Африка (87% дават отговор, че националните ползи са за предпочитане пред интернационалното сътрудничество), Близкият изток (78%) и Латинска Америка (75%) в най-голяма степен поддържат националните цели, като етиопците (92%) са най-големи последователи на национализма. На другия завършек на скалата е единствено Япония , където болшинството избира интернационализма (42%) пред национализма (30%).
Темата със глобите като интернационален инструмент става още веднъж настояща със скорошното задържане на шефа на Huawei и глобите, наложени от Съединени американски щати върху Иран. Проучваненто, извършено измежду 45 935 пълнолетни жители на 57 страни, демонстрира, че светът не вижда глобите като ефикасен инструмент за реализиране на промени в политиката .
Почти всеки втори (47%) счита, че глобите не провокират смяна, а един от всеки трима души (33%) твърди, че глобите съумяват. Мненията обаче се разграничават в обособените страни - в Саудитска Арабия (65%), Индия (59%) и Бразилия (55%) хората са по-благосклонни към механизма на глобите.
Европейските жители са най-критични във връзка с глобите (52% настояват, че са неефективни и не провокират промяна), а Австрия, Франция и Германия са водещи в това отношение - към две трети от гласоподавателите в тези страни не са уверени, че санкционирането на страни като Китай и Русия носи позитивни резултати.
На въпрос за резултати от глобите против страни като Китай и Русия, 44% считат, че са неефективни, а една четвърт са на мнение, че имат резултат. 34% не могат да преценяват.
България е измежду страните с ниски дялове на доверие към глобите . След нас се подреждат обаче страни като Швейцария, Германия, Франция и Австрия, които в по-голямата си част считат глобите за неефективни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР