Многократно сме повтаряли, че когато се прави съдебна реформа, тя

...
Многократно сме повтаряли, че когато се прави съдебна реформа, тя
Коментари Харесай

Мая Димитрова: Не сме обсъждали министри с първия мандат, няма да бъдем ничия патерица

„ Многократно сме повтаряли, че когато се прави правосъдна промяна, тя би трябвало да бъде цялостна, а не на парче. Всички бяхме очевидци по какъв начин се случиха нещата с измененията в Закона за правосъдната власт - Комисията по правни въпроси заседава вечерта до късно, цяла нощ работиха специалистите, с цел да може на идващия ден, ненадейно за всички, да влезе в дневния ред на Народното събрание. И то без да сме прочели отчета. “ Това съобщи националният представител от “БСП за България “ Мая Димитрова в ефира на Nova News.
В предаването “Твоят ден “ социалистът разяснява предложение на Движение за права и свободи за промени в Комисията по конституционни въпроси: „ Ние неведнъж сме заявявали, че единствено се приказва за конституционни промени, а не е ясно какво тъкмо ще се трансформира. Има конституционно болшинство от предишния петък, само че нито ГЕРБ-СДС, нито “Продължаваме смяната “, са се обръщали към нас. Ние ще имаме нашите оферти, само че първо нещо би трябвало да бъде сложено на масата “, уточни тя.
По думите на Димитрова, всичко това, на което сме очевидци в страната сега, се е случило след скъсването на оставката на основният прокурор. „ След това започнаха да валят претенции за имунитети. Ние поредно постоянно сме казвали, че когато се прави правосъдна промяна, тя не би трябвало да визира избрани лица, като такива, а институциите, като такива. За да има работещо правораздаване, правосъдната промяна би трябвало да бъде изменена изцяло “, безапелационна е тя и добави, че прокуратурата би трябвало постоянно да работи по метода, по който го прави сега.
„ Много преди Мария Габриел да каже, че желае оставката на Гешев, ние като политическа партия сме му я желали. Ако има партия, в която прокуратурата да е влезнала, това е Българска социалистическа партия и това е казус. Ние сме поредни в позицията си и сме желали неведнъж оставката на Гешев “, напомни социалистът и посочи, че Висш съдебен съвет е органът, който взема решение дали предварително да бъдат прекъснати пълномощията на основния прокурор.
„ Ние неведнъж декларирахме, че няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ. Решението ни няма нищо общо с оставката на Гешев “, разяснява депутатът от Българска социалистическа партия и напомни аргументите, заради които партията приключи договарянията с първия мандат: „ На диалозите ни с ГЕРБ стана ясно, че нямат правила и поредност в тяхната политика. С нас приказват едно, със последваща партия - друго. Няма по какъв начин да бъдем патерица на което и да е държавно управление “, изясни тя и добави, че при тези диалози министри и имена не са обсъждани.
„ Няма защо да съжаляваме, че през 2016 година издигнахме Румен Радев. Тогава България имаше потребност от ново лице и от президент “, съобщи Мая Димитрова. И продължи: „ По отношение на това, което се случи след това - всички сме очевидци на плановете, които произлязоха от Президентската институция, като “Продължаваме смяната “. Вчера той направи доста остро изявление против новосформираното държавно управление. Прецедент е, че Радев напусна залата по време на химна и на клетвата. Това е и пренебрежение към националния химн и към нацията “, заключи депутатът от Българска социалистическа партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР