Многоезичност, данъчна политика, висок морал и достъп до капитали стимулират

...
Коментари Харесай

Латвия - благодатна люлка за технологични стартъпи


Многоезичност, данъчна политика, висок морал и достъп до капитали подтикват софтуерните стартъпи в Латвия (снимка: CC0 Public Domain)

Макар и да не е толкоз известна като по-напредналата си в цифрово отношение съседка Естония, дребната балтийска страна Латвия е дом на процъфтяваща стартъп-екосистема. Там процъфтяват редица сполучливи софтуерни компании и, посредством взаимни начинания с техническите университети в страната, към този момент са образувани няколко динамични стратегии за съдействие сред започващите компании и университетския бранш.

Детството, прекарано в провинцията на Латвия, е въодушевило 31-годишната предприемачка Алфия Каюмова да се заеме с създаването на селскостопански технологии – или „ agritech “, както се споделя в промишлеността. След години, прекарани в света на бизнеса и капиталовото банкиране, в този момент тя е основен изпълнителен шеф на стартъпа за картографиране на технологии GreenGrowth.

„ Селското стопанство е една от най-динамично разрастващите се промишлености “, споделя Каюмова пред ZDNet. “Фокусирани сме върху световното предизвикателство за изхранването на възходящото човешко население с все по-ограничени и нищожни запаси ”. GreenGrowth създава технология за картографиране на добивите в действително време, предопределена да помогне на фермерите да покачат своята успеваемост.

Проблеми като обедняването на земята, ерозията на почвите и изменението на климата също изтезават Латвия, както и останалата част от света. За район, където селското стопанство и земеделието са измежду главните стопански действия, казусът е сериозен.

„ Тук в Балтийските страни и Латвия има огромен капацитет, защото има доста дребни, междинни и огромни агробизнеси, които се нуждаят от тази технология, “ споделя предприемчивата жена.

Мотивирана, многоезична работна мощ

Според специалисти, конкурентоспособната ИТ работна мощ в Латвия е това, което оказва помощ за процъфтяването на екосистемата от стартъпи. Според Латвийската асоциация на новостартиращите бизнеси, това се изяснява с комбинацията от солидна работна нравственос, висока мотивация и отвореност към новите провокации у латвийските служащи. Това се добавя от обстоятелството, че латвийската работна мощ „ има един от най-високите равнища на посещаемост в университети в света. ”

Многоезичието е друга отличителна линия на локалния пазар на труда. Освен латвийския като формален език, 87% от латвийците на възраст под 35 години приказват съветски, а 61% боравят чудесно с британски. Широко публикувани с и немският, както и скандинавските езици.

Правителствена поддръжка

Редица стратегии за комерсиализация на науката сега са на ход, инициирани от латвийското държавно управление. Те са ориентирани към ускорение на растежа на „ дълбоките технологии “ и поддръжка за започващите компании в тази област – организации, основани да се оправят със обилни инженерни или научни провокации – и да предизвикват съдействието сред учените.
още по темата
ENOT е един от най-обещаващите прохождащи компании в региона на „ дълбоките технологии “. Разработва технология, която компресира големи невронни мрежи, тъй че да могат да се употребяват на „ крайни “ устройства като смарт телефони, IoT и други свързани устройства.

„ Нашата цел е да понижим условията за изчислителна мощ на невронните мрежи, без да жертваме продуктивността и точността “, споделя основният изпълнителен шеф и съосновател на ENOT Сергей Алямкин. Фирмата му сега има седмина разработчици – което е относително огромен брой за новостартираща компания в ранна фаза.

Намирането на софтуерни гении в Латвия е едно от най-големите провокации за тези, които се интересуват от развиването на ИТ промишлеността в страната. В това отношение също е налице държавна поддръжка. Местното законодателство обезпечава невисок плосък обществен налог и нулев самостоятелен налог за чиновниците на новостартиращи компании.

Капитал

Въпреки че страната може да изостава от Естония, когато става въпрос за зрялост на нейната софтуерна екосистема, тя бързо върви натам до там. Фондовете за рисков капитал като New Nordic Ventures се стремят да поддържат обещаващи латвийски и балтийски нновостартиращи компании в разнообразни вертикали, в това число AI, агротехнологии, финнасови технологии и други

„ Като цяло самият Балтийски район се възприема извънредно добре от интернационалните рискови капитали, най-много с помощта на нашата съседка Естония “, споделя Дмитрий Сайковски, общоприет сътрудник и съосновател на New Nordic Ventures. „ Въпреки че сега ни липсва опитът във връзка с екосистемата и вложенията, ние покрихме всички равнища, с цел да могат фирмите да получават финансиране, от ранното им начало до достигането на интернационалните фондове за рисков капитал. “

Всички тези старания са обещаващи в дълготраен проект за страната и за развиването на нейната екосистема от софтуерни стартъпи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР