Многодетните домакинства – най-застрашениРискът от бедност и социално изключване у

...
Многодетните домакинства – най-застрашениРискът от бедност и социално изключване у
Коментари Харесай

Рискът от бедност у нас намалял

Многодетните семейства – най-застрашени


Рискът от беднотия и обществено изключване у нас понижава, макар че Евростат ни разгласи за най-рисковата страна от беднотия в Европейски Съюз. Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Комбинираният знак за риск от беднотия и обществено изключване включва три индикатора: риск от беднотия, невисок интензитет на икономическа интензивност и материални ограничения. В интервала сред 2008 година и 2017 година този риск у нас понижава от 44,8% на 38,9%, като най-високата стойност е записана през 2010 година (49,2%).

Делът на семействата с невисок интензитет на икономическа интензивност спада сред 2013 и 2017 година – от 11,6% на 10,5%., пишат специалистите от ИПИ. Единствената група, при която се следи растеж на относителния дял на живеещите в риск от беднотия и обществено изключване, са многодетните семейства.

Тенденциите, които се следят у нас, са по-скоро позитивни и отразяват повишаващото се богатство на обществото, което обаче предстоящо води и до възходящо подоходно неравноправие, изясняват икономистите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР