Много вероятно е да не отделяте достатъчно време за почивка.

...
Много вероятно е да не отделяте достатъчно време за почивка.
Коментари Харесай

SOS-mризнаците, че e време за почивка

Много евентуално е да не отделяте задоволително време за отмора. Дори преди началото на пандемията, доста хора прекарва цялото си всекидневие в офиса и не използваха полагащите им се дни за отпуск до последния вероятен миг. Днес, когато множеството хора са принудени да работят от у дома, обстановката се утежни още повече. Когато няма физическа бариера сред професионалния и персоналния живот, за човек е по-трудно да не помни за работата и да се отдаде на същински релакс. Освен това, опциите за ваканционни пътувания в изискванията на пандемия са лимитирани, което кара доста хора да употребяват почивните си дни без да напущат своя дом. Така те остават в същата среда, която до момента са употребявали за „ хоум офис ", което не разрешава на съзнанието им да се откъсне от мислите за работа.

Тук е значимо да отбележим, че отделянето на повече време за работа не значи безусловно реализиране на по-добри резултати. Дългата работа без отмора съвсем постоянно се отразява отрицателно на на човек. В даден миг всеки един от нас има потребност от отмора, без значение дали става въпрос за по-ранно привършване на работния ден или за взимане на една седмица отпуск. Ето няколко знака, по които може да познаете, че това време е настъпило и за вас.

1. Не спирате да си блъскате главата против страната

Много професионални позиции изискват от хората, които ги заемат, да позволяват проблеми, за които няма подготвени отговори. Всъщност, множеството проблеми, които имат лесни решения, към този момент са автоматизирани дотам, че човешката интервенция е непотребна. Това значи, че работата ви най-вероятно опира до намирането на решения на нови решения на разнообразни проблеми.

Щом сте съумели да запазите работата си, то може да заключим, че вие се справяте относително добре с тази си задача. Със сигурност обаче ви се е случвало да се изправите пред проблем, който не можете да разрешите, колкото и време, сила и старания да влагате в това. В тези случаи съществува изкушението да продължите да си блъскате главата против стената с вярата, че все в миналото тя ще се пропука.

Много постоянно обаче този метод е извънредно нездравословен, като нормално той се характеризира с повтарянето на едни и същи решения, които са се потвърдили като неработещи, до безконечност. Ако желаете да намерите ново решение, то първо би трябвало да се оттеглите от казуса. Най-добрият метод е да си дадете време за отмора и размисъл, след което да се впуснете още веднъж в работа със свежи сили и нова вероятност.

2. Не можете да се отърсите от неуспехите

Една от огромните изгоди на почивката е, че тя ви оказва помощ да станете по-устойчиви.  Дори за най-успешните хора напредъка в работата постоянно е под формата на две стъпки напред и една обратно. Ключът към триумфа е в предотвратяването на обстановка, при която тези стъпки обратно са толкоз тежки, че могат да унищожат всичкият реализиран прогрес.

Има два метода да разберете дали ви липсва резистентност. Единият е посредством прочувствената реакция, с която посрещате неприятните вести в работата. Вземете за образец следната обстановка: Шефът ви споделя, че работата ви по даден план не е задоволително добра и че би трябвало да започнете изначало. Нормалната реакция в подобен миг е да почувствате отчаяние и неспокойствие, последвани от примирие и започване на работа за постигането на стремежи резултат. Понякога обаче тази отрицателна противоположна връзка може да унищожи изцяло мотивацията ви за работа. Това е добър знак, че имате потребност от отмора -  време, с цел да възстановите психическата си резистентност, която ви оказва помощ да преодолявате рецензиите и да си вършите работата.

Другият знак за липса на резистентност идва от работата ви с останалите. Дори най-хубавите ви сътрудници могат от време на време да ви нервират. Случва се да ви занимават с незначителни въпроси, с които единствено ви губят времето, или да споделят нещо, което може да ви обиди, даже и това да е била задачата им. В най-хубавите си дни вие им отговаряте с и се питате на разум какво се случва с тях, с цел да се държат по този метод. В други случаи обаче отвръщате с язвителен коментар или пасивно-агресивен намек. Проблемът тук е, че вие създавате спор, който напълно елементарно сте можели да избегнете. Деескалацията на напрежението постоянно е по-ефективната тактика. Ако усещате, че сте изключително раздразнителни и че не можете да игнорирате недомислените изявления на вашите сътрудници, то е време да си вземете отмора.

3. Прекарвате прекалено много „ работно време “ в правене на нещата, които не са част вашата работа

Факта, че сте седнали пред монитора и че работното ви време тече не значи, че в реалност вършите работа. Има доста способи човек да наподобява ангажиран, без в действителност да реализира прогрес по дилемите, върху които работи. Може да сърфирате в интернет, да почиствате електронната си поща или да подреждате папки на компютъра си. За вашите сътрудници може да наподобява, че сте потънали в работа, само че в реалност вие не вършиме нищо изключително  продуктивно. Аз назовавам това „ подправена работа “.

Отделянето на малко време за „ подправена работа “ може да бъде потребно, защото мозъкът ни има потребност от моменти за отдих от същинската работа. Ако обаче не сте си взимали отмора отдавна ще усетите, че тези моменти стават все по продължителни и чести (особено в случай че ви се е наложило да работите до късно няколко следващи седмици).

Проблемът с подправената работа е, че колкото по-дълго време продължава, толкоз по-малък е релаксиращият и резултат. Освен това, в края на деня вие имате възприятието, че сте работили доста, а в действителност не сте отметнали нито една задача от листата си със отговорности. Когато стигнете до тази точка, най-хубавият ход е да си вземете същинска почивка за няколко дни и да се върнете на работа със свежи сили.

.....................

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР