Много украинци настояват различните държави да криминализират използването на символа

...
Много украинци настояват различните държави да криминализират използването на символа
Коментари Харесай

Руската свастика. Защо руснаци в България искат забрана на символа Z

Много украинци упорстват другите страни да криминализират потреблението на признака Z. Но България е необикновен случай. Тук възбрана на признака желаеха не украинци, а руснаци. Ето по какъв начин стана това.

Преди няколко седмици Петър Танев се разхожда дружно с група украинци в Пловдив. Стигат до един от мостовете в града, край който има голям брой стъпала. Там ненадейно се стопират - на всяко от стъпалата с ярка багра е изрисувана буквата Z.

Украинците обсипват Танев с въпроси - за какво управата на града не трие сходни неща, в България ли сме в действителност или в Русия. Само допреди минути Танев им е обяснявал какъв брой доста българи поддържат Украйна и осъждат пропагандните послания на Владимир Путин.

Откакто Русия стартира войнатa си против Украйна, буквата Z заживя личен живот и през днешния ден е еднопосочен знак на поддръжка за съветската военна експанзия. През последните месеци този знак постоянно се появява с изключение на върху стъпала, и върху коли, фасади, плакати, флагове, Facebook профили, облекла.

"Много ме беше позор от това ", споделя Танев.

Танев, който е на половина българин, на половина руснак, споделя за случая като образец за това за какво потреблението на знака би трябвало да бъде забраненo в България.

Той не е самичък в това искане. Преди няколко седмици придвижването "За свободна Русия ", което сплотява руснаци, противопоставящи се на политиката на Владимир Путин, и в което членува и Танев, изпрати публично писмо до Министерския съвет и няколко от партиите в Народното събрание.

Организацията приканва България да забрани пропагандното потребление на знака Z. Наричат го "действащата съветска свастика ".
Кога и къде Z се появи в България
Първоначално, доста преди да бъде съпоставен със свастика, признакът беше видян върху съветски танкове и камиони, нахлуващи в Украйна. И макар че, значимо е смисъла, което му беше придадено след това от съветската агитация.

Министерството на защитата на Русия стартира да го употребява в своите акции в обществените мрежи, които след това бяха подети и от останалите институции в страната.
 Хората минават около банер със признака
Днес последната писмен знак от латинската писменост може да бъде забелязана в съвсем всички съветски градове върху мотрисите на публичния превоз, билбордове и плакати.

Символът бързо доби известност и отвън Русия като проява на поддръжка за започнатата от Владимир Путин война. Още през март в обществените мрежи се появиха фотоси на коли в България, облепени със знака Z.

Знакът беше изрисуван със спрей и върху коли с украинска регистрация в Добрич и Балчик. В София по същия метод.

Участници в отбелязването на 9 май, който Русия празнува като Ден на успеха, пък носеха плакати със признака в Пловдив и София.
 Хора носят транспаранти със признака Z по време на честването на 9 май в София. Z - "действащата съветска свастика "
От украинска позиция потреблението на буквата Z е еднопосочно - по думите на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба то се равнява на обществена поддръжка за "руските военни закононарушения, бомбардирането на градове, убийството на хиляди цивилни ".

В края на март Кулеба всички страни да криминализират използването на признака за пропагандни цели. Оттогава до момента няколко страни като Латвия, и няколко немски провинции започнаха такива дейности, такава възбрана.
Българският случай обаче е необикновен - за възбрана на признака Z приканват не украинци, а руснаци
Българският случай обаче е необикновен - за възбрана на признака Z приканват не украинци, а руснаци.

"Буквата Z се явява знак на войната, знак на убийството на хора. Вярваме, че не би трябвало да се употребява. Смятаме, че това е засегнатост за жителите на Украйна, които сега са доста в България ", сподели пред Свободна Европа Генадий Гудков , ръководител на българската секция на организацията "За свободна Русия " .

Движението сплотява руснаци, живеещи в разнообразни страни, които се опълчват на режима на Владимир Путин. Българският му клон беше основан през февруари в София. Той публично осъди съветската инвазия в Украйна и се извини на украинския и българския народ за нападателните и завоевателни дейности на режима на Путин.
 Генадий Гудков
Самият Генадий Гудков е служил в руските служби за сигурност, а след това става народен представител в съветската Дума. Работил е и с партията на Путин "Единна Русия ", само че от средата на първото десетилетие на 21 век се трансформира в сериозен критик на неговия режим. От няколко години живее в България.

В началото на месеца българският клон на придвижването, който той оглавява, изпрати до Министерския съвет, както и до партиите "Продължаваме смяната ", ГЕРБ-СДС и "Демократична България " писмо с публично искане българските управляващи да криминализират потреблението на знака Z.

"Нашествието и зверствата на съветската войска в Украйна се правят под знаците Z и V, които могат да се одобряват като свастиката от времето на нацисткия райх ", написа в декларацията.

"В тази връзка Ви молим да разгледате опцията за внасяне в Народното събрание на Република България на законопроект за възбрана на потреблението на настоящата съветска свастика (Z) и военната агитация като цяло на територията на България ", се споделя още в писмото.

Пред Свободна Европа Гудков изясни, че са изпратили настояването си тъкмо до изброените три партии, тъй като единствено те са откликнали на поканата им да участват на учредителното заседание на придвижването и единствено с тях са могли да развият работни контакти. Конкретното искане за възбрана пък не визира признака V, защото той не е станал толкоз известен, колкото Z.

Движението към момента не е получило отговор нито от Министерския съвет, нито от която и да било от партиите, само че споделят, че това е разбираемо поради политическата конюнктура в страната през последните седмици.
"Какво е това, в случай че не фашизъм? "
По думите на Гудков главният претекст зад настояването на придвижването е приликата със знаците на нацизма - чиято пропагандна приложимост също не е позволена.

"Новият съветски знак Z - той е свастика ", счита Гудков.

Петър Танев е склонен с това умозаключение. Според него сравненията сред двата признака въобще не са пресилени и разлики сред Z и нацистката свастика няма.
Тази символика поражда експанзия против нация, против една избрана нация
"Тази символика поражда експанзия против нация, против една избрана нация ", отбелязва Танев.

"Когато на всички места хората споделят, че Украйна не съществува като страна, когато споделят, че украинската нация е измислена – какво е това, в случай че не фашизъм? ", прибавя той.
 Петър Танев
Майката на 22-годишния Танев е рускиня, а татко му е българин. Заради фамилията си той е живял и в двете страни и познава пропагандата на съветския режим и от "двете страни на завесата ".

По думите му рисуването на признака по фасадите на здания или коли, както и развяването му като транспарант не е нищо друго, с изключение на още една спомагателна форма на експанзия против украинците . Затова настояването за възбрана на новите съветски военни знаци не е "акт на цензура, а предпазен акт ".

С него ще се предотврати разпалване на езика на омразата освен против украинци, само че и против българи и и руснаци, които се опълчват на Путиновия режим, счита Танев.
"Това ни наскърбява, това ни наранява "
За него обаче като на половина руснак една такава възбрана има и в допълнение значение. По думите му както в България, по този начин и по света хората стартират да не помнят за разликата сред ръководещия режим в Русия и жителите на страната, някои от които му се опълчват.

"Най-ужасното е, че [режимът]си разрешава да употребява Z като някаква държавна символика на "руснака ", отбелязва Танев.

"Това ни наскърбява, наранява ни, това е непоносимо ", прибавя той.

Според него протичащото се ще има доста тежки последствия за жителите на Русия, тъй като закононарушенията на Путин в Украйна ще бъдат свързвани с цялата съветска нация - тъкмо както и закононарушенията на нацизма не престават да се свързват с страната Германия даже и след рухването на хитлеристкия режим.

"Затова е доста значимо да се заявим и да покажем, че ние също не сме съгласни с тези знаци ", споделя Танев.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР