Много учени, като например известния физик Стивън Хокинг, но също

...
Много учени, като например известния физик Стивън Хокинг, но също
Коментари Харесай

Учени разкриха план за превръщането на Марс в Земя

Много учени, като да вземем за пример известния физик Стивън Хокинг, само че също по този начин и бизнесмени като Илон Мъск, предизвестяват през последните години, че човечеството би трябвало да се засели на Марс, в случай че желае да усили възможностите си за оцеляване.

Нашата родна планета се намира под разнообразни закани - като изменение на климата, нуклеарна война и астероидни удари, както и за дълъг интервал от време от фрапантен спад на равнищата на О2 и разширение на Слънцето. Заселването на Марс би било началото на нашето развиване като мултипланетарна цивилизация.

Една от първите стъпки в това начинание е създаване на населено място на Марс. В дълготраен проект обаче би било идеално да се трансформира Марс – да се трансформира в самобитна имитация на Земята, която с изключение на водни повърхности, би имала и атмосфера за дишане.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да...

Учените считат, че ранният Марс от дълго време в своето еволюционно минало е изгубил плътната атмосфера, богата на вода, или по-голямата част от нея, тъй като е била " издухана " от слънчевите ветрове и йонизиращи частици. Симулациите, оповестени в края на януари 2021 година в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, потвърдиха това. Това се е случило, тъй като ядрото на Марс се е охладило и е изгубило функционалността на динамото, основано от магнитния щит. Марс има дребни елементи от оставащо незадълбочено магнитно поле, само че те се намират в южното полукълбо и не са задоволително огромни, с цел да защитят планета или колония.

За разлика от Марс, Земята има ядро от разтопено желязо, което се върти и сходно на динамо основава магнитно поле, магнитосфера, щит, който отклонява заредените частици и по този метод защищава атмосферата от слънчевите ветрове.

За страдание вътрешността на Марс е по-малка и по-студена и не можем просто да я задействаме, с цел да създадем магнитосфера. Но има няколко метода за основаване на изкуствено магнитно поле на Марс. Някои хрумвания по какъв начин може да се направи това са били предлагани преди и главно включват слагане на соленоиди или електромагнити на повърхността или в орбита, откъдето те биха могли да основат някакво главно равнище на защитно магнитно поле.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Безпилотният китайски галактически уред " Тянвън-1 " изпрати до командния пункт на Китайското национал...

Ново проучване удостоверява, че това може да работи, само че предлага още по-добро решение, съобщи БГНЕС.

Според изследването, за положително планетарно магнитно поле, това, от което в действителност се нуждаем, е мощен поток от заредени частици, или вътре в планетите, или към планетите. Тъй като орбитата на заредените частици е на практика невъзможна за постигане в границите на Марс, остава единствено вторият вид. Според създателите на проучването към Марс може да се сътвори пръстен от заредени частици благодарение на най-голямата му луна Фобос.

Фобос е по-голям от другите два спътника на Марс и обикаля толкоз покрай Червената планета, че обикаля към нея на всеки осем часа. Затова създателите на проучването оферират повърхността на Фобос да бъде йонизирана, с цел да се образува плазмен тор по орбитата му. Това от своя страна ще сътвори задоволително мощно магнитно поле, с цел да отбрани атмосферата на тераформирания Марс.

Този проект е теоретично изпълним, само че за неговата действителност би трябвало да бъдат преодолени обилни инженерни спънки.

Но, както показват създателите, е значимо да стартираме да мислим в точния момент за вероятните проблеми, които би трябвало да бъдат решени, с цел да сме подготвени да ги тестваме, когато човечеството стартира да обитава Марс.

„ С навлизането на новата епоха на проучване на космоса, това е подобаващият миг да стартираме да мислим за тези нови и смели бъдещи концепции и да стартираме да запълваме празнините в стратегическото знание. Освен това, правилата, които се изследват тук, се отнасят и за дребни обекти, като пилотирани самолети, галактически станции или лунни бази, които биха се възползвали от основаването на защитни мини-магнитосфери “, пишат създателите във въведението.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР