Много светкавици, малко буря. Така метафорично определи последните парламентарни избори

...
Много светкавици, малко буря. Така метафорично определи последните парламентарни избори
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Очаквам на следващите избори нов ляв проект на президента

Много светкавици, малко стихия. Така метафорично дефинира последните парламентарни избори политологът проф. Румяна Коларова в коментар за Българска национална телевизия.

Радикална смяна нямаме. Хората споделят, че желаят същите партии да конструират държавното управление на България, уточни тя и добави, че огромният проблем на четворната коалиция беше, че тя не можеше да ръководи. 

Отчуждението и пасивността на жителите е огромен проблем. Това се дължи и на претоплената манжа на водачите на партиите. Имаше една ария „ Последен валс “, където „ смяната “ беше основна дума. Да се повтарят неща, които сме видели, не е печаливша формула. Не може да очакваш една естествена изборна интензивност, откакто се унищожава едно общество. Политическите партии нямат политическа памет, имат сбъркано отношение към процесите, които текат в гражданското общество, изясни обстановката Коларова.

ГЕРБ с Движение за права и свободи коалиция няма да направи, тъй като това ще бъде за тях самоубийствено. Движение за права и свободи имат ясна проатлантическа ориентировка, само че тя е още по- стигматизирана от ГЕРБ във връзка с корупцията. И се чудя с кого биха могли тогава да отидат да се договарят. Най-сигурният метод да се направи коалиция, е тя да не се прави обществено, изясни Коларова и даде за образец Холандия. 

В тази обстановка обединението би трябвало да се прави, когато се фокусираме не върху персони, а върху цели и второ - с стеснен времеви интервал, счита Коларова.

По думите й ПП  ще си отидат по същия метод, по който си отиде " ИТН ".

Според политолага имаме сериозна рецесия на представителността – хората не одобряват партиите като изразител на техните желания. Голямата празнота е в лявото. Заради ерозия на лявото се направи опит да се основат съвременни леви партии, в лицето на Политическа партия и Изправи се БГ. Коларова обаче чака това още веднъж да се случи преди идващите парламентарни избори – представянето на новия ляв план, зад който ще стои евентуално президента. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР