Много стопани на котки са забелязали, че техният домашен любимец

...
Много стопани на котки са забелязали, че техният домашен любимец
Коментари Харесай

Защо котката яде хартия?

Много стопани на котки са забелязали, че техният домакински любим от време на време дъвче хартия, пластмаса или други неядливи материали. Възниква въпросът дали това е рисково и какви са аргументите за сходно държание?

Котките се смятат за най-нетърпеливите животни и са склонни да намират и проучват най-различни предмети, с цел да се уверят, че те не предизвикват никаква щета на тяхната територия.

Все отново има няколко вероятни аргументи котката да яде хартия и те би трябвало да се изяснят.

Синдром на Пика

Това е смяна в държанието за котките, при която те изпитват предпочитание да ядат неща, които не са годни за консумация като плат, хартия, найлон и други. Сиамските котки са склонни към такова държание, както и персийските котки.

Медицински проблеми

Основна причина за развиване на синдрома на Пика са болести като левкемия, имунодефицитни вируси, мозъчен израстък и други.

Диетични проблеми

 Котка

Възможно е диетата на котката да не доставя на тялото всички нужни хранителни субстанции и тя търси нещо отвън храната, което да задоволи тези условия.

Стрес или тревога

При стресови или тревожни положения котките са склонни да откриват нещо, което им оказва помощ да се оправят с психическия проблем. Яденето на хартия от котката е един от методите пухкавия ни домакински питомец да се оправи с контузията.

Недостатъчно или липса на достъп до играчки

Котаците са дейни и игриви създания. Те имат потребност от занимания и в случай че стопаните са доста заети, а не оставят задоволително играчки на котето си, скуката може да го накара да предприеме непредвидени ходове.

Какво може да направи стопанинът, с цел да откаже котката си да яде хартия?

- Като начало би трябвало да прекарва повече време със своя питомец. Котките обичат да бъдат към хората. Те са доста привързани и имат потребност от вниманието на хората, с които споделят един дом.

- Трябва да се скрият нещата, които котката е склонна да дъвче. Това е натурален див звяр, който има податливост да дъвче нещо, с цел да поддържа инстинктите си.

- Използване на възпиращи средства - цитрусовите плодове са нещо, чиято миризма писаните не харесват и в случай че се сложи купа с тях там, където домашният питомец намира хартия за дъвчене, може да се откаже.

- Самото дъвчене на хартия не трябва да се толерира. От нея животното не извлича нищо потребно, само че това може да я разболее или да провокира алергии. Хартията другояче е безвредна за котките, само че в случай че имат достъп до накъсани части, това може да е рисково, да ги задави.

- Ако мъркащият домакински любим се пристрасти към яденето на тоалетна хартия, то за нея важи казаното до в този момент. Трябва да се открие казусът и да се направи всичко допустимо домашният любим да се откаже от това си занятие.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР