Много собственици на котки са наблюдавали своите котешки приятели да

...
Много собственици на котки са наблюдавали своите котешки приятели да
Коментари Харесай

Опасно ли е за котката да яде трева?

Много притежатели на котки са следили своите котешки другари да дъвчат трева и някои може да се чудят дали е безвредно за котката им да го прави. Докато котките са наложителни месоядни животни и се нуждаят най-вече от диета с месо, знае се, че от време на време ядат трева. Всъщност яденето на трева е естествено държание за доста типове котки, в това число домашни котки.

Но рисково ли е котката да яде трева? Краткият отговор е не, нормално не е рисково котката да яде трева.

Всъщност яденето на трева може да обезпечи някои изгоди за котките, като подкрепяне на храносмилането и подкрепяне на изхвърлянето на топките косми. Има обаче някои защитни ограничения, които притежателите на котки би трябвало да подхващат, с цел да се уверят, че техните котки не ядат евентуално нездравословни треви или растения.

Едно от главните преимущества на котките, които ядат трева, е, че може да им помогне да повърнат топки косми. Космени топки се образуват, когато котките се подстригват и гълтам косми, които могат да се натрупат в храносмилателната им система.

Яденето на трева от котката може да помогне за стимулиране на повръщането, което може да изхвърли космената топка от системата на котката.

Освен това някои специалисти считат, че яденето на трева може да помогне за подкрепяне на храносмилането. Фибрите в тревата могат да оказват помощ за напредването на храната през храносмилателната система на котката, а актът на дъвчене може да подтиква производството на храносмилателни ензими.

Важно е обаче да се означи, че не всички треви са безвредни за консумация от котки. Някои треви и растения могат да бъдат токсични за котките и е значимо да се уверите, че всички треви, до които котката ви има достъп, са безвредни за ястие. Обичайните растения, които са токсични за котките, включват лилии, азалии и някои типове бръшлян.

 Не е рисково котката да яде трева Снимка: suetot/ pixabay.com

Ако не сте сигурни дали обещано растение или трева е безвредно за вашата котка, най-добре е да бъдете деликатни и да ги премахнете от околната среда на вашата котка. Можете също да се консултирате с вашия ветеринарен доктор, с цел да определите кои типове треви и растения са безвредни за консумация от вашата котка.

В умозаключение, до момента в който котките са най-вече месоядни, яденето на трева е естествено държание, което може да обезпечи някои изгоди. Докато притежателите на котки вземат защитни ограничения, с цел да подсигуряват, че техните котки не ядат евентуално нездравословни треви или растения, нормално няма заплаха котката да яде трева. Ако имате някакви терзания по отношение на диетата или държанието на вашата котка, консултирайте се с вашия ветеринарен доктор за съвет.

Вижте още:

- Опасни растения за кучета и котки;

- Смъртоносни растения за котките;

- Защо котката атакува саксиите;

- Как да държим котката надалеч от цветята.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР