Много се спори през последни дни дали Булгаргаз продава природния

...
Много се спори през последни дни дали Булгаргаз продава природния
Коментари Харесай

По-скъп или по-евтин е газът в България

Много се спори през последни дни дали " Булгаргаз " продава природния газ на по-високи цени от пазарните или не. Вадят се графики, хвърлят се обвинявания, дават се пояснения и така нататък - все дейности, които се вписват добре в задаващата се предизборна акция, само че не и когато става дума за обстоятелствата. А те са лесни за следене, защото става дума за контролирани цени и борсови стойности, които не могат да се променят със задна дата или да се четат друго съгласно желанието на този или оня.

Накратко разногласието е следния: От " Продължаваме промяната " настояват, че сега българските консуматори са ощетени, тъй като заплащат повече от европейските, което не се е случвало от две години насам. От служебния кабинет пък изясняват, че цената е такава поради купения през лятото и нагнетен в хранилището в " Чирен " безценен газ. ГЕРБ пък разхождат по студията некви фактури от минали време, само че необичайно стоят настрана от този спор.
Какви са обстоятелствата?
От 1 януари избраната от Комисията за енергийно и водно контролиране цена на газа, който продава " Булгаргаз " на контролирания пазар в страната (този за бита и топлофикациите) се увеличи с 23% до 179.33 лева за мВтч. За съпоставяне през декември беше 146.09 лева за мВтч.
Реклама
В същото време междинната стойност на нидерландската борса TTF от началото на годината е тъкмо 70 евро/мВтч (126.9 лева.), което е най-ниското от септември 2021 година насам.

Така действително се получава, че потребителите в България заплащат с 40% повече по отношение на европейските тържища. Подобен дисбаланс в действителност не се е случвал от 2020 година и разумно провокира доста въпроси. Още повече, че същата на българската газова борса (т. нар. хъб " Балкан " ) цените след Нова година са под 140 лева./мВтч или близки до тези на европейските тържища, само че доста под контролираната цена на " Булгаргаз ".

Реално може да се окаже, че някои от доставчиците на " Булгаргаз " купуват имено от него през хъба " Балкан " на 136 лева./мВтч и по-късно му продадат същите количества на 179 лева./мВтч. И на следващия ден отново по този начин. При 15 хиляди мегаватчаса на ден, както е през последните три дни, това прави разлика от над 600 хиляди лева дневно.
Защо е по-скъпо в България?
Цената на газа, който купува от снабдители " Булгаргаз " действително се дефинира на така наречен показател на TTF за предходния месец. С други думи за доставките през януари важи междинната стойност за декември, която бе 117 евро/мВтч (229 лева.). И благодарения на азерския газ междинната стойност на микса спада до въпросните 179.33 лева
Реклама
Точно това е и повода за февруари " Булгаргаз " да разгласи, че ще изиска понижение до 135 лева./мВтч, което подхожда на сегашните стойности на TTF.

В аритметиката обаче взе участие и газът от " Чирен ", който в действителност е купуван на високи цени и когато се употребява, те също влизат в микса. От началото на 2023 година обаче складиран газ не се изпомпва, а подобен е включен в цената на " Булгаргаз ". Това също води до изкривявания.
Свързани публикации Компенсации за битовите консуматори на природен газ желаят от " Продължаваме промяната " 10 януари 2023, 17:38 Енергетиката: по-евтин ток за бизнеса, само че и доста незнайни 8 януари 2023, 10:18 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР