Много съм доволен от тази динамика, която наблюдавам в работата

...
Много съм доволен от тази динамика, която наблюдавам в работата
Коментари Харесай

Радев призова за срокове и в решаването на политическите въпроси между България и Северна Македония

Много съм удовлетворен от тази динамичност, която следя в работата на двете държавни управления - в действителност впечатляваща, в къси периоди, с огромен обсег, в редица значими области. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Република Северна Македония /РСМ/ Димитър Ковачевски и част от водената от него държавна делегация, която е на публично посещаване у нас.

" Очаквам новата атмосфера на нараснало доверие да улесни работата по останалите нерешени политически въпроси, които попречват отварянето на вратата за участието на Северна Македония в Европейския съюз. Тези въпроси са извънредно значими за сигурността, просперитета на целия район ", уточни Редев при срещата си с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на публично посещаване у нас.

Той посочи, че следи с внимание дебата в Северна Македония, като в избрани политически кръгове назрява концепцията да бъдат вписани македонските българи в Конституцията на РСМ. " Вписването на тези македонски българи в Конституцията, гарантирането на тяхното пълноправие паралелно с другите елементи от нации, ще даде кураж и опция България да отвори вратата за началото на договарянията за участие в Европейски Съюз ", уточни Радев. 

Българският президент прикани за прям, откровен разговор, политическа воля и мъдрост. " Ако това го покажем и двете страни, България ще бъде страната, на която може да разчитате за интеграцията на Република Северна Македония в ЕС ", акцентира президентът.

Македонският министър председател изрази удовлетворение от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от участието на България в Европейския съюз, както и за обстоятелството, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамичност в връзките, от които ще има изгоди за жителите и на двете страни.

По-рано министър председателят на Република Северна Македония, заедно с българския си сътрудник Кирил Петков и държавните управления на двете страни организираха взаимно съвещания в резиденция " Бояна ". След него бяха подписани три публични меморандума: първият - за съгласие за съдействие в региона на земеделието, вторият - за съгласие за развиването на превоза - жп връзката София - Скопие и третият - за съгласие за поддръжка и поощряване на дребните и междинни предприятия. 

" Тези меморандуми имат съществена цел - икономическото развиване на целия район. Това ще усъвършенства стандарта на живот. Добросъседството ще бъде сложено на фундамент ", акцентира министър председателят Кирил Петков. 

Междувременно, от партия " Възраждане " показаха в позиция до медиите, че към Република Северна Македония би трябвало да се подхожда с методите на твърдата дипломация. Според партията, министър председателят Кирил Петков не е добре квалифициран по въпроса за връзките сред България с РСМ.  " Срещу себе си българският екип има хора, които са израснали като политически хайлайф с дългогодишно образование в антибългаризъм, защото основаната през 1943 година македонска нация и по-късно зародилата през 1991 година самостоятелна македонска страна имат своя произход единствено на основата на отричането на всичко българско, от което произлизат ", показват от " Възраждане ". 

По-късно денем районният министър Гроздан Караджов и македонските му сътрудници – министрите на превоза и известията Благой Бочварски и на локалното самоуправление Горан Милевски, се договориха за ускорение на работата по новия граничен пункт, който ще бъде построен сред двете страни.

Граничен контролно-пропусквателен пункт " Клепало " ще бъде построен сред Струмяни и Берово и ще обезпечи още една връзка сред двете страни и ще помогне за развиването на икономическото съдействие и на туризма. Строителството му ще се финансира с 10,3 млн. евро от Програмата за трансгранично съдействие България – Северна Македония в интервала 2021-2027 г. До края на февруари се чака да бъде извършено първото публично съвещание на Смесена експертна комисия за установяване на параметрите му.

Министрите разискаха и различен основен план – завършването на Общоевропейския транспортен кулоар № 8 „ Дурас – Тирана – Кафтан/Kaфaсан – Скопие – Деве хълм – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево " – София – Пловдив – Бургас – Варна ". Той реализира връзката сред Адриатическо море и страните от Черноморския район, Русия и Централна Азия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР