Много по-строгите мерки и възможният локдаун ще бъдат винаги съобразени

...
Много по-строгите мерки и възможният локдаун ще бъдат винаги съобразени
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова: Пикът на Омикрон предстои до две седмици

Много по-строгите ограничения и вероятният локдаун ще бъдат постоянно съобразени с новия народен проект. Това съобщи в студиото на " Още от деня " по Българска национална телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова, консултант на премиера по въпросите на пандемията от Covid-19.

Относно рекордните данни за нови случаи у нас през последните дни, тя изясни, че това са не заболели, а новозаразени. Тези хора са инфектирани, като точно въз основата на тази численост се регистрират и се постановяват ограниченията, само че не са заболели хора, които да изпълнят лечебните заведения или отделенията. Трудно е, само че по този начин е съобразено в проекта, към този момент мислим, че работи добре, добави проф. Аргирова.
Проф. Аргирова: Пандемията ще свърши още тази година
Пандемията върви към привършване, край ще има и той ще бъде още тази година. Това съобщи проф. Радка Аргирова, консултант на премиера Кири...
Прочети повече
Пикът на Омикрон следва - съгласно мен ще настане до две седмици, по-късно ще стартира спад, счита вирусологът. Лично аз мисля, че това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вид, с който се срещаме. Той ще продължава като ендемичен вирус и мисля, че до края на май ще приключим с Омикрон, само че за страните с високо имунизационно покритие. В България може би до Нова година това ще стане, добави тя.

Според проф. Аргирова е извънредно рано да се маха зеленият документ. Ако зеленият документ остане – от една страна ще подтиква имунизирането, от друга – може да защищава хората, които са имунизирани да не се заразяват в допълнение, а също по този начин и тези, които не са, тъй че това е задоволително към този момент. Сертификатът за антитела остава, акцентира още вирусологът.

Хората, които са инфектирани след имунизиране и тези, които не са имунизирани, мощно се разграничават, изясни тя. Вирусният товар толкоз мощно се отличава, в пъти. Тези, които са имунизирани, са доста по-слабо заразни в сравнение с тези, които не са, това е теоретичен факт. В пъти е по-ниска смъртността в страните с високо имунизационно покритие. Да, има хора които се заразяват след първа, втора доза или бустер, само че болестта протича доста леко и по-бързо минава. И доста по-кратко време имунизираните излъчват вирус, в сравнение с тези, които не са и на това лежи и намаляването на карантината, добави проф. Аргирова. Обикновено третата доза ваксина се апликира 3 до 6 месеца след втората, изясни тя.

Повишава се много равнището на антителата и защото Омикрон се разграничава антигенно от предшестващите разновидности, а имунизацията е същата, нарасналият титър антитела съумява да се пребори все пак с Омикрон – не 100%, само че доста повече, в сравнение с в случай че я нямаше бустерната доза.
Проф. Аргирова: Протестът против ограниченията е незаконно безумство
Протестът против защитните ограничения против ковид пред Народното събрание е незаконно безумство. Това съобщи проф. Радка Аргирова, чеп...
Прочети повече
Проф. Аргирова разяснява и основана работна група, в която е поканен да взе участие доцент Мангъров. Вчера беше срокът да предам състава на работната група на премиера, това е направено, чакаме да имаме достъп до зала в Министерски съвет, с цел да заседаваме, сподели проф. Аргирова. Ние доста добре знаем той какво мисли – че въобще няма значение третата доза и другите дози, той отхвърля имунизациите. Счита, че всички ще се срещнат с вируса и ще добият натурален имунитет, изясни тя. Проф. Аргирова добави, че не е абсурд присъединяване на доцент Мангъров, който има радикално друго мнение за имунизацията и пандемията. Това е персоналното предпочитание на премиера, който твърдо е на тази позиция, че с всички би трябвало да се беседва, добави тя.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР