Много от предметите, които ни заобикалят, са източници на невидима

...
Много от предметите, които ни заобикалят, са източници на невидима
Коментари Харесай

Внимание инфекции! Какво не знаем за нашия смартфон

Много от предметите, които ни заобикалят, са източници на невидима заплаха. Каква е тя – за това приказва пред Радио „ Спутник ” Вячеслав Илин, професор в Института по биомедицински проблеми в москва.
От бактериите, които са резистентни на антибиотици в света към този момент умират десетки хиляди хора. А до 2050 година супер-бактериите ще убиват до 10 милиона души годишно, предвиждат учените. Но към момента има късмет да се оправим със обстановката.
Предметите и нещата, които ни заобикалят, могат да придвижват рискови инфекции. „ Шампиони ” в това отношение са перила и дръжки в публичния превоз, компютърните клавиатури, употребени от повече хора, неметалните дръжки за порти, пластмасовите дръжки на кошниците в магазините и смарт телефоните, сподели Илин.
Според ученият виновността е биофилмът, който се образува върху неметалните повърхности.
" Традиционните способи за предаване на бактерии във всекидневието са неметални повърхности, върху които биофилмът остава по-жизнен, в сравнение с върху железни формирания. Всичко, което не е направено от метал, е покрито съвсем непрестанно с микроорганизми. Като част от биофилма микроорганизмите оцелеяват дълго. Без отнасяне с дезинфектанти, такива повърхности са благонадежден метод за транспорт на рискови инфекции. Традиционно те би трябвало да се третират с дезинфектантни на всеки две седмици, както се прави в галактическите станции ", сподели Илин.
Според него биофилмът най-бързо се образува, да вземем за пример, на екраните на мобилните телефони. Той съдържа голям брой микроорганизми, в това число опортюнистични бактерии, които могат да се предават от човек на човек.
" Има доста биоцидни препарати за заличаване на бактериите - да вземем за пример водороден пероксид 3-6%. За хората хлорхексидинът също е подобен. Има надеждни амониеви съединения, те въздействат както на микроби, по този начин и на гъбички: в случай че дейното вещество в антибактериалните кърпички е бензалкониев хлорид. " Той има добър резултат върху необятен набор от микроорганизми и гъбички. Спиртът самичък по себе си също е надеждно средство, добър биоцид, само че бързо изчезва ", изясни Вячеслав Илин, представен от БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР