Много новинарски медии в ЕС вече ще получават възнаграждения от

...
Коментари Харесай

Google се споразумя с над 300 европейски издатели


Много новинарски медии в Европейски Съюз към този момент ще получават хонорари от Гугъл
(снимка: CC0 Public Domain)

Гугъл подписа съглашения с повече от 300 издатели в Германия, Франция и четири други страни от Европейски Съюз, на които ще заплаща за издание на фрагменти от вести в своите канали, съобщи Ройтерс, базирайки се на представител на компанията. Освен това интернет колосът възнамерява да предприеме дейности, с цел да улесни регистрацията и на други издатели към системата.

„ В момента имаме съглашения, които обгръщат над 300 национални, локални и профилирани новинарски издания в Германия, Унгария, Франция, Австрия, Холандия и Ирландия, като доста други към момента се обсъждат”, посочи Сулина Конал, шеф в Гугъл за пресата и връзките с издателите.

В известието не се показва какъв брой огромна е сумата на заплащанията за издание на фрагменти от новините. Приблизително две трети от подписалите са немски издателства, в това число Der Spiegel, Die Zeit и Frankfurter Allgemeine Zeitung.
още по темата
„ Сега разгласяваме нов инструмент за отправяне на предложения към хиляди други издатели на вести, като се стартира от Германия и Унгария, и ще го пуснем в други страни от Европейски Съюз през идващите месеци”, сподели Конал.

Споразумението за прелиминарен обзор на вести, предлагано на издателите, разрешава на Гугъл да разгласява новинарски фрагменти в интернет против заплащане на източниците.

Този ход на компанията следва приемането на закона за авторското право на Европейски Съюз преди три години, който изисква от Гугъл и други онлайн платформи да заплащат на музиканти, реализатори, създатели, новинарски издатели и публицисти за потреблението на техните материали.

Миналата година в Австралия също беше признат закон, който изисква онлайн платформите да заплащат на медийни компании, включително издатели на вести, за хоствано наличие, а Канада одобри сходен закон предишния месец.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР