Много медийни и технологични гиганти се надяват да си спечелят ...

Много медийни и технологични гиганти се надяват да си спечелят

Още герои? Disney мисли, че е добра идея

Много медийни и софтуерни колоси се надяват да си завоюват място на пазара на стрийминг услугите. Стратегията на Disney е да заложи, че прекомерно доста от нещо не е по никакъв начин зле, написа Wall Street Journal, представен от Investor.

Спинофът на Marvel “Hawkeye” дебютира в Disney+ тази седмица. Той е петият сериал от известния франчайз, който влиза в стрийминг услугата на компанията тази година. Това следва 21 кино лентата на Marvel, които Disney е пуснала от първата продукция “Отмъстителите “ през 2012 година Франчайзът „ Междузвездни войни “ на компанията евентуално също ще направи трета огромна премиера в стрийминг услугата през януари с “The Book of Boba Fett” – сериал, обвързван с хитовата серия „ The Mandalorian”, която беше пусната в Disney+ и реализира огромен триумф в края на 2019 година

Франчайзите на Marvel и “Междузвездни войни “, които компанията закупи надлежно през 2009 и 2012 година, са двата най-успешни кино актива в историята. Те са генерирали близо 34 милиарда $ в световния боксофис до този миг. Като прибавим и Pixar, студиото, което Disney купи през 2006 година, плюс големия лист с блокбъстъри, които компанията е пуснала под личната си марка, не е изненада за какво Disney непрекъснато води в боксофиса. Тя оглавява боксофиса в Съединени американски щати и Канада с брутните доходи от 40,5 милиарда $ с 588 продукции от 1995 година насам, демонстрира уеб сайтът The Numbers. Това е приблизително към 69 млн. $ на филм – доста над междинните 47 млн. $ за Warner Bros, Sony, Universal, Paramount и студиото, известно в миналото като Twentieth Century Fox.

Тези франчайзи изиграха съществена роля в ранния триумф на стрийминг услугите на компанията. Само за две години Disney+ притегли над 118 млн. плащащи клиенти. На пазарния водач Netflix му трябваше цяло десетилетие, с цел да реализира същото.

Но най-новите сериали се появяват в миг, в който Disney е изправена пред редица провокации на пазара на стрийминг. Компанията прибави единствено 2,1 млн. клиенти към Disney+ през четвъртото фискално тримесечие, приключило през септември. Това е най-малкият брой, откогато услугата беше пусната и съставлява внезапен спад по отношение на 12,4 млн. привлечени консуматори през предходния срок. Освен това компанията употребява представянето на финансовите си резултати, с цел да предизвести, че растежът на броя на клиентите може да остане по-слаб през идващите няколко тримесечия, до момента в който Disney надгражда наличието си.

Това предизвестие докара до спад на цената на акциите. От началото на годината цената на книжата на Disney е спаднала с 15%, най-вече поради терзанията за растежа на Disney+. Това внезапно контрастрира с 25-процентния растеж на цената на акциите през 2020 година макар големия удар, който пандемията нанесе на бизнеса с тематични паркове на Disney.

Независимо от сегашните проблеми, Disney се придържа към абициозната си дълготрайна цел да има сред 230 и 260 млн. плащащи абонатина Disney+ доэкрая на фискалната 2024 година Ако към всичко това се прибавят и задачите за услугите ESPN+ и Hulu, това значи общият брой на стрийминг клиентите да доближи над 300 млн. $. За съпоставяне Wall Street чака сегашният пазарен водач Netflix да има под 300 млн. клиенти по същото време по данни на FactSet.

Но постигането на тази цел значи, че Disney би трябвало да открие най-малко 112 млн. души, които към момента не са се абонирали за едноименната ѝ услуга – това е елементарно да се каже, само че мъчно да се реализира, защото е мъчно да си представим такава съществена публика (семейства с деца, суперфенове на „ Междузвездни войни “ и Marvel), които към момента не са се абонирали. Компанията означи, че настоящето фискално тримесечие ще бъде първото, което ще включва автентично наличие от всичките ѝ известни марки в границите на еднакъв регистриран срок.

Дългосрочната цел допуска също, че Disney може да продължи да печели от известните си франчайзи без да има спад на аудиторията. Това въобще не е несъмнено. Най-новата кино премиера на Marvel „ Вечните “ не беше призната добре от критиците и генерира по-малко в боксофиса през първите си три седмици, в сравнение с всеки различен филм на Marvel от появяването на „ Ант Мен “ през 2015 година, сочат данни на Box Office Mojo.

Disney е изправена пред ограничавания и по отношение на вида наличие, което може да пуска под своя ориентиран към фамилии бранд. Главният изпълнителен шеф Боб Чапек неотдавна призна, че „ би трябвало да имаме необятен метод “ към наличието в стрийминг услугите на Disney. И въпреки всичко е мъчно да си представим по какъв начин шлагери на Netflix като осъществявания с принуждение „ Squid Game” или „ Bridgerton” пасват на Дома на Мики Маус.

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg