Много малко хора знаят какво е това ЕСО (Електроенергиен системен

...
Много малко хора знаят какво е това ЕСО (Електроенергиен системен
Коментари Харесай

Началници от енергетиката се самовъзнаградили с по над 300 000 лв.

Много малко хора знаят какво е това ЕСО (Електроенергиен систематичен оператор). Зад това комплицирано название се крие институцията, която ръководи либерализирания пазар и преноса на ток за България и чужбина. ЕСО образува и микса, т.е. разпределя от къде по какъв брой ток да се взима. Колко от АЕЦ Козлодуй, от Топлоелектрическа централа, Водноелектрическа централа и ВЕИ. Колко от частните централи и от държавните. На практиката от ЕСО зависи каква ще е цената на тока, която заплащат семействата и бизнеса. Това е независимо комерсиално сдружение под шапката на Министерство на енергетиката, където чиновниците получават големи заплати.

Наскоро стана скандал с компанията откакто излезе информация, че в разгара на рецесията с цената на тока там са раздадени и 7 000 000 лв. бонуси. Но това не е единственият случай, който буди подозрение по какъв начин в държавното комерсиално сдружение ЕСО се раздават хонорари. Ето един очевиден случай за дадени и получени по над 300 000 лева от двама началници в ЕСО. Единият е Иван Василев Йотов, някогашен изпълнителен шеф и Кирил Стефанов Иванов, някогашен началник на Правна дирекция. Заключение на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) с изх. номер ДИД1- СФ-272019 от 4.2.2020 година открива, че двамата - Иван Йотов и Кирил Иванов, са отговорни за нанесени вреди на сдружението посредством изплатени противозаконни хонорари, надлежно 345 000 лева на Йотов и 301 000 лева на Иванов. Това демонстрира документа от инспекцията, с който ABCnews разполага.

Средствата са отпуснати в интервала 1.1.2016 - 31.1.2018 година

Особено забавен е казусът с шефа на правна дирекция Кирил Иванов. Според отчета на АДФИ той се е обогатил непозволено, като е получил без правно съображение, сумата от 307 000 лв. за юристконсулско заплащане. Всъщност Иванов се е самовъзнаградил с този голям хонорар. Изводът на АДФИ е, че той доста добре е знаел, че сумата не му се поставя. Заключението на АДФИ е, че Иван Йотов е нанесъл вреди на ЕСО за 345 000 лева, а Кирил Иванов за 307 000 лева И те двамата би трябвало да възстановят вредите, като върнат сумите.

За тези нарушавания против Иван Йотов и Кирил Иванов е подаден сигнал в Прокуратурата. На 4 август 2020 година е формирано досъдебно произвеждане по член 219 и член 220 от Наказателен кодекс. Наказанието за съзнателно нанесени вреди съгласно тези текстове е от 3 до 10 година отнемане от независимост. Проведени са следствени дейности, само че доста необичайно е, че към момента няма обвинителен акт. И нещо друго прави съществено усещане. Въпреки заключението на АДФИ за нанесените вреди от Иван Йотов и Кирил Иванов, от ЕСО не са предявили цивилен иск в качеството си на ощетено юридическо лице, който в този случай е наложителен. Следва изводът, че досъдебното произвеждане и търсенето на парите съзнателно се бавят, може би за приключване на погасителната отминалост.

Според АДФИ в тази ситуация има и очевиден спор на ползи. Разпоредбите на чл.52 от Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество вкарва легална формулировка за спор на ползи. Такъв поражда, когато лица заемащи висши обществени длъжности, какъвто е казусът с Иван Йотов и Кирил Иванов, имат частен интерес, който въздейства върху практикуване на служебните им отговорности. Така, че обвързване на КПКОНПИ е да блокира имущества на двамата в размера на нанесените вреди надлежно 335 000 и 307 000 лева и недопусне още веднъж да заемат висши обществени постове до привършване на делата против тях.

От ABCnews чакаме коментар от ЕСО по случая.
Непрекъснато излизат скандални разкрития за раздадени големи
бонуси от държавни институции. Последните са от Национална агенция за приходите за 32 милиона лв. и от ЕСО за 7 милиона лева И всички тези безобразия са на фона на тоталното обедняване на популацията. Непосилни сметки за ток и газ и оскъдните пенсии и заплати. Затова служители, които нелегално са се облагодетелствали на гърба на мизерстващия народ би трябвало да си получат заслуженото наказване, разясниха представители на потребителски организации./ ABCnews

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР