Много магазини все още са затворени и хората масово купуват

...
Много магазини все още са затворени и хората масово купуват
Коментари Харесай

Как да разпознаем фалшивите сайтове за търговия в интернет

Много магазини към момента са затворени и хората всеобщо купуват в интернет. Пандемията провокира взрив на подправените уеб сайтове за онлайн-търговия, предизвестяват специалистите. Как да се ориентираме и защо да внимаваме?

Албрехт Шнайдер нормално ревизира всичко доста грижливо. В продължение на дни някогашният доктор търсил в интернет подобаващ инструмент за своята домашна работилница. Проучвал предложения, сравнявал модели и цени, до момента в който най-после разкрил съвършения инструмент, само че показал известна несъобразителност. „ Вече бях изтощен, когато внезапно се появи и времеви прозорец, в който трябваше да взема решение. Може би това в допълнение ме сложи под напън. Като цяло уеб сайтът правеше доста професионално усещане “, споделя той.

Професионално направени са и множеството подправени уеб сайтове за онлайн-търговия: те оферират наложителните информации за данъчен номер, общи условия, мнения на клиенти и така нататък На пръв взор тези уеб сайтове на измамници не могат да бъдат различени от същинските онлайн-магазини.

Белези, които демонстрират, че нещо не е наред

Има обаче няколко неща, за които потребителите би трябвало да внимават, когато пазарят в интернет. Например, в случай че цената на даден артикул е извънредно преференциална.

Албрехт Шнайдер обаче споделя, че определеният от него апарат бил с понижена цена, само че не и извънредно на ниска цена. Платил с кредитна карта и даже получил удостоверение за поръчката.

Няколко дни по-късно у него се появили първите подозрения, откакто не идвало никакво известие за това, че стоката е изпратена. Отново потърсил онлайн-магазина, само че този път се натъкнал на предизвестие, че подобен търговец въобще не съществува. Шнайдер се оказал жертва на подправен уебсайт за онлайн-търговия.

И той не е единствен: спрямо предходната година фрапантно са зачестили недоволствата от подправени онлайн-магазини, споделя Карола Елбрехт от Федералния съюз на потребителските централи в Германия. Над 1100 такива тъжби са постъпили през 2020 година.

В пандемията огромна част от търговията се измести в интернет, подобаващ взрив има и на подправени уеб страници. „ Най-лесният метод за потребителя е да зададе адреса на онлайн-магазина в някоя търсачка в интернет и да види какво ще открие за него - обща информация, мнения на клиенти и така нататък “, поучава Оливер Хофман от престъпната работа на полицията в Щутгарт.

Как да избегнем финансови загуби

Това евентуално е щяло да помогне на Мартина Айнлофт да избегне финансови загуби. През декември тя поръчала в интернет фурна за печене, за която обаче платила не с кредитна карта, а превела предплатено парите - 260 евро. След като не получила удостоверение за изпратена стока, тя се пробвала да се обади на посочен телефон за връзка със уеб страницата. Но подобен номер не съществувал. Тогава подала недоволство. Полицията съумяла да хване медиатора, който е трябвало да трансферира парите в чужбина. Дали Айнлофт ще си получи парите назад обаче е под въпрос, защото предплатените заплащания е мъчно да бъдат възобновени.

Точно на това залагат подправените онлайн-магазини. „ Те подмамват клиентите с информация, че са вероятни разнообразни способи на заплащане, само че стигне ли се до самия паричен превод, внезапно се оказва, че няма друга опция с изключение на за предплатено заплащане “, изяснява престъпният специалист Хофман. Натъкнат ли се на сходно нещо, клиентите е най-добре незабавно да се откажат от покупката. Същото се отнася и до случаите, когато е посочена задгранична банкова сметка, добавя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР